
Vacanță Creta iunie 2016
M-am hotărât să mă grăbesc cu articolul despre vacanța în Creta pentru că, în timp, amintirile se diluează și uit amănunte care pot fi utile pentru mine sau pentru voi.În primul rând vă spun că Insula Creta este cea mai mare din Grecia și nu poate fi vizitată într-un sejur de 7 zile. Aici sunt mai multe precizări de făcut:
- Nu știu de ce agențiile de turism nu promovează sejururi mai lungi (probabil din rațiuni de preț). După părerea mea un sejur de 10 zile este optim. La cel de 7 zile scazi 2 zile pentru venire și plecare și mai rămân 5 zile în care nu știi ce să faci mai întâi. Mai ales într-o insulă așa mare ca Creta. Eu unul am ales să vizitez mai mult și am rămas cu nostalgia plajei și a băilor în mare.
- Creta trebuie vizitată în cel puțin două runde mai ales că are două aeroporturi: unul la Heraklion (capitala insulei) și unul la Chania (veneția cretei).
- Recomand închirierea unei mașini. Prețul uneia economice nu depășește 25 euro cu full casco. Prețul benzinei a fost în iunie 2016 de 1,5 euro/litru. În acest fel puteți vizita mult mai mult decât în excursiile organizate de firmele de turism locale, care percep taxe aberant de mari după parerea mea. Nu recomand închirierea unui scuter sau ATV pentru că așa cum am spus distanțele sunt mari și greu de parcurs pe asemenea vehicule pe care te și poți arde rău de la soare dacă nu ești corespunzător îmbrăcat (cămașă cu mânecă lungă și pantaloni trei sferturi).
- Creta are peste 500 km în lungime și peste 100 km în lățime în porțiunile mai late.
Am vizitat Creta cu ajutorul unei agenții de turism pentru că în sistemul DIY (Do It Yourself) pe care îl practic în mod normal, nu pot avea prețuri la fel de bune la bilete de avion precum charterul.

Pe scurt – de vizitat
- Orașe: Heraklion, Chania, Rethymno (mica veneție a cretei), Agyos Nicholaos, Monastiraki (sat tradițional) Ierapetra. Toate au centre vechi, porturi și cetăti venețiene superbe.
- Cetatea antică Knossos (15 euro intrarea). Recomand închirierea unui ghid cu 10 euro de persoană. Experiența vizitării crește exponențial. Durată vizită 2 ore.
- Insula Spinalonga. Recomand accesul din satul de pescari Plaka pentru că de aici barca costă numai 8 euro.
- Insula Chrisi (Insula Paradisului).
- Canionul Samaria. Nu am ajuns la el din cauza distanței.
- Satele pescărești din sud, mult mai puțin turistice. Nu am ajuns la ele, tot din cauza distanțelor prea mari.
- Stațiuni tursitice. Principalele stațiuni turistice sunt în nord. Hersonissos este și stațiunea unde am stat noi, Malia este stațiunea de petreceri tip englezești (cluburi de noapte la greu). În general toată partea de nord a Cretei este populată cu nenumărate stațiuni și puteți alege oricare din ele că merită.
- Plaje: Star Beach Hersonissos (palmieri, gazon, tobogane, baruri, muzică de club), Vouliama (plajă cu steag albastru – pentru cunoscători, foarte puțin frecventată de turiști, accesibilă numai cu mașină), Golden Beach de pe insula Chrisi, Kourma Beach (peste 3 km de nisip lat). Astea sunt numai plajele pe care le-am vizitat mai sunt multe altele foarte faimoase dar și mult prea îndepărtate de noi: Vai, Preveli, Balos, Falassarna, Elafonissi, Kedrodassos – mai accesibile din Chania.
- Taverne. Recomand tavernele din micile sate pescărești unde prețurile sunt mai bune, și peștele sau fructele de mare sunt extrem de gustoase pentru că sunt foarte proaspete. Noi am mâncat excelent la Plaka și la Sissi. Dorada (țipura așa cum îi spun grecii) este excelentă și costă în jur de 16 euro. Tot la fel costă un platou de fructe de mare. Mi-au mai plăcut foarte mult un pește roșu prajit (Red Mulet în engleză) și sardinele la grătar. Eu am mâncat numai pește pentru că așa cum am spus este foarte proaspăt și gustos și pentru că în trecut am încercat toate mâncărurile tradiționale grecești: Kleftico – friptură de miel, Stifado – tocană de miel sau iepure, Souvlaki – frigărui de pui, porc, Saganaki (un termen generic pentru diverse feluri de măncare pe bază de brânză – brânză prăjită, fructe de mare cu brânză, etc.), Gyros (un fel de shaorma de porc sau pui cu iaurt grecesc în turtă groasă făcută pe loc), Musaca, Sarmalele grecești nu seamănă cu ale noastre decât la aspect – sunt în foi de viță dar nu au carne și sunt foarte aromate, precum și vestitele Tzatziki și salata grecească
Booking.com
Cetatea Knossos
Am spus căte ceva despre ea la început. Trebuie să stiți că porțiunile mai spectaculoase sunt reconstruite, la fel și frescele. Originalele se află în muzeul de istorie din Heraklion.







Agios Nicholaos (Sfântul Nicolae)
Orașul este destul de mare. De interes sunt portul și orașul vechi care se străbat pe jos în maxim o oră și sunt foarte cochete amândouă. Merită vizitat în drumul spre insula Spinalonga.





Insula Spinalonga
A fost de-a lungul anilor cetate venețiană, sub ocupație otomană și din 1903 până în 1957 leprozerie.






Monastiraki
Este un sătuc tradiţional de munte peste care am dat din greşeală, reconstruit şi foarte frumos aflat la poalele unor munţi impresionanţi, lângă un canion deosebit. Priveţiştea asupra insulei cu vedere până la mare merită urcuşul.





Aici am dat peste o familie de greci foarte simpatici care au reconstruit una din vechile case ţi au transformat-o în taverna To Monastiraki unde vă recomand cu căldură să vă opriţi. Noi ne-am simţit excelent şi am promis gazdelor că o să scriu pe blog despre ei. Priveliştea de la terasa lor este inegalabilă. Decoraínile interioare sunt minunate.



Chania - veneţia Cretei
Oraş mare cu principalele puncte de interes: portul vechi înconjurat de oraşul vechi. Merită păstrate 2-3 ore pentru vizitare pe îndelete.





Rethymno
Aflat tot pe coasta nordică a insulei Rethymno este asemănător Chaniei, mult mai mic și mai cochet după parerea mea. Aș petrece mai mult timp aici. Portul și orașul vechi sunt de asemenea principalele puncte de atracție. Puteți vizita și cetatea care cu prețul ei de 10 euro de intrare m-a alungat.



Insula Chrisi
Am lăsat la final cireașa de pe tort insula Chrisi supranumită pe bună dreptate insula paradisului aflată la 1 oră de mers cu barca din Ierapetra și căreia merită să-i acordați o zi din timpul vostru petrecut în Creta. Insula este vestită pentru dunele cu nisip alb ce se varsă în mare rezultând o culoare albastru lăptoasă a apei mării exact ca în Caraibe. Vegetația insulei este dominată de o specie de ienupăr specifică insulei. Atmosfera este flower power din toate punctele de vedere ...




Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.
Tags: 2016, Agios Nicholaos, Chania, Creta, de vizitat, Grecia, Ierapetra, insula, insule, obiective turistice, plaje, Rethymno, Sejur, vacanta
Trackback from your site.
Cea mai ieftină vacanță în Grecia • Calator 365
| #
[…] Creta […]
Cât costă o vacanță early booking la mare ? • Calator 365
| #
[…] Creta […]
Insula Chrisi - paradisul Cretan • Calator 365
| #
[…] Ierapetra din insula Creta, Grecia. Despre alte obiective turistice din insula Creta am scris aici. Insula este cu adevărat un paradis al apei albastre și a nisipului alb. Ambele merg mână în […]
Cea mai ieftină insulă grecească » Calator 365
| #
[…] fost în Creta în 2016. Este cea mai mare insulă a Greciei și nu vă sfătuiesc să cădeți în capcana călătoritului […]