Pățanii de călător cu mașini închiriate

De curând un prieten, călător ca și mine, a avut o pățanie destul de neplăcută cu Europcar, un dealer de închiriere mașini, pe care la un moment dat îl recomandam și eu. Mi-a sugerat să scriu despre neplăcerile lui, ca să nu se mai întâmple și altora. M-am gândit că si eu am închiriat zeci de mașini de-a lungul timpului și de la utlimele sfaturi pe care le-am publicat pe blog s-au mai adăugat experiențe nenumărate, pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

Despre asigurare

Am să povestesc o pățanie de-a mea din Islanda. Am luat mașina de pe un agregator de mașini de închiriat, cu care lucrez cel mai des, pentru că îmi dă prețuri excelente.  Greșeala a fost că am luat asigurarea tot de pe același site. Când am ridicat mașina mi s-a spus că este asigurată, dar cu site-ul, nu cu ei. Prin urmare orice se întâmpla la mașină, trebuia să plătesc și apoi să mă reglez cu site-ul. Am avut marele noroc să nu se întâmple nimic la mașină, așa că nu a fost cazul. Deși asigurarea directă cu firma de închiriere este mai scumpă de obicei, vă sfătuiesc să o faceți cu aceștia.

Eu plătesc întotdeauna asigurare completă. Este mai scumpă, evident, dar te scapă de probleme. În cazul asigurărilor parțiale, ți se blochează o sumă de bani pe card, sumă care nu este tocmai mică. Poate ajunge la peste 1.000 de euro în funcție de mașina pe care o închiriezi și de perioada de închiriere. Suma se deblochează numai după ce la predarea mașinii s-a făcut constatarea. Dacă ai norocul şi nu s-a întâmplat nimic la maşină, aici se termină totul. Dacă s-a întâmplat ceva la mașină valoarea daunei este în totalitate la altitudinea firmei de închiriere și poate fi destul de mare. Am întâlnit niște clujeni în Islanda care aveau de plată 600 de euro pentru un parbriz spart.

Mai este încă o situație în care fără voia lui a intrat prietenul meu. În Sicilia a luat mașina de la Europcar, cu asigurare parțială și a returnat-o după orele de program. Prin urmare nu a avut cine să facă constatarea. Deși nu avusese nici un incident, după 1 an de zile a primit un e-mail cum că i s-au reținut deja 300 de euro de pe card, pentru că mașina a fost zgâriată. Este evident un abuz, dar un abuz care după 1 an de zile este greu de dovedit. Mă rog cu ajutorul avocaților a reușit să anuleze acest abuz, însă se poate întâmpla din nou, evident, mai ales prin zone obscure ca Sicilia.

În cazul în care faceți asigurare parțială la mașină, faceți poze la mașină atât la preluare cât și la predare. În acest fel aveți și voi dovada nevinovăției. Nu mergeți pe premiza că nu se va întâmpla nimic, pentru că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla ceva cu siguranță. Eu am avut câteva incidente cu mașinile închiriate, dar pentru că plătesc asigurare totală de fiecare dată, nu am avut nicio problemă. În acest caz nici măcar nu se face proces de predare mașină.

Trebuie să înțelegeți că această asigurare reprezintă o sursă majoră de venit pentru firmele de închiriere și acestea vor încerca să o speculeze la maxim. Trebuie să fiți foarte atenți mai ales la firmele unde ați obținut un preț excelent de închiriere.

Politica rezervorului de combustibil

Cele mai multe firme de închiriere auto au politica full to full. Primești mașina cu plinul făcut și trebuie să o returnezi tot cu plinul făcut. Asta este cea mai bună politică și este bine să o căutați. Nu returnați mașina fără plinul făcut pentru că veți plăti cel mai mare preț posibil pe litrul de benzină. În Italia la Verona, la returnare, am intrat pe autostradă, nu am mai găsit benzinărie și am returnat mașina fără plinul făcut. Pe lăngă faptul că am fost taxat cu aproape 2 euro/litrul de combustibil mi s-au reținut și 18 euro taxă de serviciu.

Cele mai periculoase situații sunt atunci cănd ți se spune să aduci mașina cu rezervorul gol sau cu tot atâta benzină cât avea la plecare. Dacă acceptați această situație, sigur vă veți țepui, pentru că nu puteți știi cât consumă o mașină de abia luată. Țeapa asta o practică de obicei firmele mici. Pentru tine sunt câțiva euro în minus la buget, însă pentru ei la sute de închirieri se adună. Am acceptat și eu chestia asta de exemplu în Andaluzia pentru că am închiriat mașina cu 1 euro/zi. Trebuia să-și scoată oamenii pârleala de undeva.  


Amenzile de circulație

Toate firmele de închiriere auto au datele tale de contact și cele de la cardul tău. Așa că, să nu te bucuri că ai scăpat de o amendă, pentru că ți se va reține de pe card și o vei plăti și întreagă.  Mai bine, dacă ai primit o amendă de parcare pe parbriz sau una de altă natură, plătește-o acolo unde ești, la jumătate de preț în 48 de ore. De pe card ți se va reține suma întreagă și peste nu știu cât timp când ai uitat pe unde ai mai umblat.

Ai mare grijă unde parchezi pentru că eu cel puțin am luat multe amenzi de parcare. De cele mai multe ori parcările din orașele mari sunt cu limită de timp. Nu te baza că dacă întârzii o jumătate de oră nu vei fi amendat. Din această cauză, de cele mai multe ori parchez mașina în parcajele subterane cu plata la plecare. Deși este mai scump, măcar nu mai plătesc amenzi.

Radare nu prea am plătit, pentru că în general merg regulamentar. Sunt țări însă precum Olanda unde sunt camere de luat vederi peste tot. Aici mi-a venit acasă o amendă de 100 de euro, pentru 3 km în plus peste limita legală. Dacă nu o plăteam, când mai treceam pe acolo, aveam de plată 300 de euro. 

De unde închiriez mașină ?

De cele mai multe ori închiriez mașina dinainte, de pe agregatoare. Așa cum spuneam este mai ieftin decât de pe site-urile firmelor de închiriere.  Prefer să închiriez mașina direct din aeroport ca să am libertate deplină.

De ceva vreme am observat însă, că este poți obține prețuri mult mai bune dacă închiriezi pe loc de la firmele locale mai mici. În Grecia mai ales te sfătuiesc să închiriezi mașina din stațiunea în care ai cazarea. Se poate negocia aici și prețurile sunt evident mult mai mici ca la aeroport. În Creta am luat așa mașină cu asigurare full, cu 25 de euro pe zi. În Azore cu 18 euro pe zi.


Predarea mașinii

La predarea mașinii trebuie să fi foarte atent, din motivele enumerate mai sus. În orice condiții ai luat mașina fă proces verbal de predare și păstrează-l undeva într-un dosar acasă, cel puțin 2 ani. Nu uita să faci poze la mașină, chiar și prin interior.

Ține cont că procesul de predare poate dura chiar și o oră. Era să pierd avionul de câteva ori din cauza asta. Este și motivul pentru care nu mai apelez la serviciile firmei Hertz de exemplu.


Concluzie

Nu vreau să te sperii cu articolul ăsta. Închirierea unei mașini îți asigură după părearea mea libertatea necesară de a vedea cât mai mult din zona în care călătorești. Este după părerea mea și cel mai ieftin mod de a vizita locul în care călătorești. Firmele locale de turism te vor taxa pentru excursii cu mult peste valoarea închirierii unei mașini.

Caută să eficientizezi procesul de închiriere și să iei 1-2 prieteni cu tine în vacanță, cu care să împarți prețul închirierii. Atunci vei vedea cu adevărat avantajele.

Negociază și profită de ofertele firmelor de închiriere auto. În Italia am obținut cu doar 15 euro în plus minunăția de VW Touran din poza de mai sus. A fost cea mai luxoasă mașină închiriată pe care am condus-o. În rest iau mașini mici și ieftine.

Condu cu prudență ca și cum ai conduce mașina altuia pentru prima oară. Atenție la regulile de circulație. Multe țări au reguli specifice de circulație care la noi nu sunt valabile. Interesează-te în prealabil sau întreabă la firma de închiriere. De exemplu în Islanda sunt foarte multe poduri pe care încape doar o mașină. Conform regulilor locale va trece mașina care a ajuns prima. La Napoli de exemplu nu se respectă nicio regulă de circulație. Poliția este însă foarte agresivă în toată Italia. În Canada la intersecțiile mici din cartiere toată lumea are stop la intersecție. Se va aplica regula priorității de dreapta.  Am condus și în țări în care se merge pe stânga. Nu este așa de greu pe cât pare.Trebuie să fii mult mai atent însă.

Ai grijă ce semnezi în procesul de închiriere: contracte, procese verbale etc. Cere lămuriri suplimentare. Ai grijă ca măcar punctele atinse de mine în acest articol să fie bine precizate.
_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags:

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (1)

  • Călător în Azore • Calator 365

    |

    […] După cum observi nu este o destinație ieftină, cel puțin la biletele de avion. Între cele 2 insule vizitate de noi se poate ajunge și cu feriboatul la prețul de 50 de euro. Acesta circulă noaptea și poți astfel scuti o noapte de cazare pentru că drumul durează 6 ore. Am scis mai multe despre biletele de avion aici.Sunt 9 insule în arhipelag și cele 8 zile cât am stat noi au fost suficiente doar pentru 2. Dacă vrei să le vizitezi pe toate trebuie să rezervi cel puțin 3 săptămâni sau să mergi de mai multe ori în zonă.La fața locului ne-am deplasat cu mașini închiriate. În San Miguel am închiriat o mașină cu aproximativ 70 de euro pe zi din capitala Ponta Delgado, de la o firmă locală foarte cunoscută numită Ilha Verde. În Terceira însă am închiriat o mașină de la o firmă mult mai mică Angra Rentals, direct din aeroport cu 80 de euro/5 zile. Asta nu dovedește decât că trebuia să mai studiem piața un pic la prima închiriere. Despre această pățanie și multe altele cu mașini închiriate am scris aici. […]

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 407.561 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.