Palatul Sturdza

Palatul Sturdza Moldova

Palatul Sturza pe scrut

  • Localizare: Sat Miclăușeni, la 20 km de Roman și la 60 Km de Iași;
  • Zile de vizitare: Sâmbătă și Duminică;
  • Vizite ghidate: 12,00; 13,00; 14,00;
  • Proprietar: Mitropolia Moldovei și Bucovinei;
  • Construit de Gheorghe Sturza și soția sa Maria între 1880-1904.

Week-endul trecut am fost la Conacul Polizu. De acolo am aflat și de Palatul Sturdza, interesându-mă de ce se mai poate vizita prin împrejurimi. Palatul se află pe un domeniu destul de vast într-o pădure cu stejari seculari, copaci și arbuști aduși din Europa și naturalizați. Există și un arbore imens de gincobiloba. Pe domeniu se află și Mănăstirea Miclăușeni.

Vizita ghidată durează cam o oră, în care afli în dulcele grai moldovenesc cum palatul a fost construit de soții Sturdza care s-au inspirat din diversele frumuseți văzute în anul de miere petrecut prin Europa. 

Familia Sturdza a trăit retrasă pe acest domeniu. Au avut un singur fiu și s-au gândit să nu stea singur așa că au acordat 4 burse unor copii din sat pe care i-au crescut și educat. Maria Sturdza s-a calugărit (habar n-am dacă se spune așa) și a donat proprietatea Bisericii Ortodoxe.

Apoi au venit rușii și și-au făcut cazarmă în palat. S-au încălzit cu cele peste 60.000 de volume ale bibliotecii și au lăsat totul într-o mare degradare.

Degradarea a continuat în vremea comuniștilor care s-au „gândit” să facă o casă pentru copii bolnavi mintal. Prin urmare totul s-a degradat în continuare.

20160228_134220
În ultimii ani câteva suflete bune au preluat și restaurat în parte proprietatea. Etajul arată chiar destul de bine cu mobilă veche, fotografii de epocă și parchetul restaurat. Tocurile ușilor și ferestrelor sunt originale.

Parterul urmează să fie restaurat și acolo găsesti chiar mobilier original donat de unul dintre cei patru copii crescuți de familia Sturdza care ulterior a devenit preot în sat.

Concluzie

Dacă sunteți prin zonă nu ocoliți Palatul Sturdza. Parcul și palatul arată superb și mi-ar place să aud numai de bine de ele.
Despre istoria locului puteți citi pe Wikipedia. Vă sfătuiesc să urmăriți și pagina lor de Facebook pentru că au evenimente frumoase. Eu am ratat sămbătă o seară de vals. 

Această prezentare necesită JavaScript.


_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 409.653 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.