Maroc Telouet Muntii Atlas

Maroc în Ianuarie

Am plecat în Maroc odată cu Revelionul 2019. Nu am mers să sărbătoresc neaparat revelionul pentru că din experiență știu că în puține locuri din lume se serbează cu adevărat. La fel și în Maroc. În noaptea cu pricina nu s-a întâmplat chiar nimic.  Revelionul m-a prins în orașul albastru Chefchoen. Oamenii erau pe străzi și se uitau nedumeriți unii la alții. Nu se întâmpla nimic, nici măcar un artificiu nu am văzut. Marocanii sunt în proporție de peste 90% musulmani, așa că nu beau și nu prea petrec. Prin urmare revelionul a fost doar un pretext de a fi pe drumuri odată cu noul an și a evita prețurile aberante de pe la cârciumile sau pensiunile din România. 

A fost prima oară când am pășit în Africa punând astfel la socoteală al patrulea continent vizitat și am fost destul de impresionat de chestia asta.

Desertul Sahara Maroc

Marocul are 4 categorii principale de atracții turistice: munții Atlas, deșertul Sahara, Oceanul Atlantic și orașe fabuloase. Le-am vizitat pe toate și cred că în enumerarea anterioară le-am pus în ordinea preferințelor mele.

Noi am stat 12 zile și am făcut un circuit care a înglobat câte ceva din toate cele de mai sus Marocul este o țară minunată extrem de variată și o poți vizita de câte ori vrei. Poți face o vacanță de o lună fără probleme aici sau poți veni de mai multe ori în diverse zone și în diverse anotimpuri pentru a vizita pe îndelete.

Transportul

Pentru Maroc nu există zboruri directe din România. Prin urmare v-a trebui să aveți o escală printr-un oraș din Europa. Cei mai mulți bloggeri pe care i-am citit au ajuns prin Milano. Noi am vrut să plecăm și să ne întoarcem în date exacte. Prin urmare am folosit motorul de căutare bilete de avion de la mine de pe site, pentru că este foarte util tocmai în aceste cazuri, când ai zboruri lungi cu escale.

Caută bilete de avion Maroc

Prin urmare am avut prima escală de 10 ore la Barcelona. Am revăzut cu plăcere acest minunat oraș. Am vrut să intrăm în Sagrada Famiglia dar erau rezervate toate biletele pe două săptămâni înainte. Atenție mare la aceste obiective foarte cunoscute. Faceți rezervări din timp, mai ales dacă stați foarte puțin în locul respectiv. Ne-am mulțumit atunci cu un platou de fructe de mare în Piața Boqueria și cu o plimbare pe faleză. Dacă vrei să vezi pe unde am mai umblat în alte vizite la Barcelona intră aici.

Am zburat apoi la Fes pentru că la acea vreme era cea mai ieftină variantă. Am ales Fes pentru că se află oarecum în mijlocul țării și este mai ușor de făcut un circuit în acest fel. Dacă mă uit acum pe pagina cu bilete de avion Maroc, cea mai ieftină destinație este Tanger.

La întoarcere am avut o escală mult mai scurtă la Bruxelles. Am zburat cu Wizz Air și Rynair la ducere și cu Tui și Ryanair la întoarcere. Cu compania lowcost belgiană Tui am zburat prima oară și a fost o experiență plăcută.

Am avut bagaje de mănă plătite, adică am plătit prioritate la îmbarcare. Este o nouă politică de bagaje la companiile low cost la care trebuie să fii atent. Nu am plătit decât 26 de euro în plus pe sens dar în acest fel poți evita neplăcerile de la checkin unde vei plăti cu siguranță mai mult pentru bagaje.

Un bilet de avion dus-întors a fost 235 de eruo, asta pentru că am zburat în preajma revelionului. În alte situații biletele de avion pot fi semnificativ mai ieftine.Prin Maroc am umblat cu mașină închiriată o Dacia Duster care și-a făcut treaba, este spațioasă, dar nu m-a impresionat. Nu este neaparat cea mai ieftină variantă pentru că ne-a costat cam 70 de euro pe zi numai închirierea. Benzina este însă mult mai ieftină ca în România, sub 1 euro/litru și a compensat cheltuiala. De asemenea am fost 4 în mașină și costurile pe perosană au fost chiar bune în acest caz. Marocul are șosele excelente chiar dacă traversează deșertul sau munți înalți. Între principalele orașe și pe malul oceanului sunt și autostrăzi. Acestea se plătesc dar sunt ieftine.

Inchiriaza masina

Marocul este o țară destul de întinsă și distanțele între obiectivele turistice sunt destul mari. Am parcurs minim 2-3 sute de km în fiecare zi și chestia asta durează destul de mult. Limitele de viteză deși sunt asemănătoare cu ale noastre nu ai efectiv cum să le depășești. Sunt atât de multe patrule de poliție încăt vei plăti căte 2 amenzi pe oră dacă nu respecți limitele de viteza. Eu am plătit doar o amendă în afara localității (150 de dirhami cam 15 euro) pentru că am depășit doar cu 9 km/h limita de viteză de 60 de km/h. Pe timpul unei zile am întâlnit minim 20-30 de filtre ale poliției, care de cele mai multe ori sunt și la intrarea și la ieșirea din localitate, indiferent cât de mică este. Prin urmare am mai luat o amendă  de 300 de dirhami (cam 30 de euro) pentru că vorbeam la telefon.

Maroc Drumuri Munti Zapada-Ianuarie

Dacă nu vreți să închiriați mașină am aflat de la alți turiști că sunt autobuze destul de multe. Le-am văzut și eu și sunt destul de luxoase. Au aspect de autocar.

Am circulat și cu taxiuri. Sunt destul de ieftine, dar trebuie neaparat să te târgui cu șoferul. În Marrakesh ni s-a întâmplat un lucru foarte bizar cu un taxi. Stăteam obosiți pe marginea drumului și făceam cu mâna la toate taxiurile, deși toate erau pline. La un moment dat s-a oprit un taxi, plin de marocani. Taximetristul i-a dat jos pe toți, a chemat alt coleg taximetrist, pentru ei și apoi ne-a luat pe noi. Ne-am gândit că o să ne coste o avere dar nu a fost așa.

Taxiurile sunt în general Dacii Logan, Docker sau Sandero si au culori diferite în funcție de oraș.

Cazarea

Am preferat să locuim în special la Riadu-uri. Acestea sunt case tradiționale marocane transformate în pensiuni. Arată absolut fantastic și experiența este de neratat. Acestea le vei găsi în Medina – centrul vechi al oric[rui oraș. Clădirile au 2-3 etaje cu ferestrele către o curte interioară care este fie grădină fie spațiu de întâlnire pentru turiști. Acoperișul este de cele mai multe ori o terasă de unde poți admira împrejurimile. Camerele și spațiul comun sunt așa de frumos decorate că nu vei mai vrea să pleci de acolo. Peste tot vei avea internet. Sunt camere cu mai multe paturi și baie comună, dar sunt și camere duble cu baie privată ca la hotel.

Cazare Maroc Riad Fes

Caută cazare

O noapte de cazare în riad costă maxim 15 euro de persoană. Cazările au fost de multe ori destul de greu de găsit mai ales cele din medina. În aceste cazuri a trebuit de fiecare dată să plătim diverși localnici să ne arate drumul.

Holul riadului este de multe ori loc de socializare. Aici am întâlnit turiști din toată lumea cu care am schimbat impresii și informații. De multe ori tavanul acestui living intern se dă la o parte sau pur și simplu nu este tavan deloc. Cred că se bazează pe faptul că nu prea plouă în Maroc.

Camera Riad Belko Marrakesh

Mâncarea

Mâncarea este excelentă în Maroc. Peste tot ți se va oferi Tajine care este un fel de tocană la cuptor în foarte multe variante. Ve gași tajine vegetariană, cu carne de pui, de vită, de miel și în nici un loc nu va avea același gust sau aspect. Este delicioasă.

Mancare Maroc Tajine

Secretul este că se ține foarte mult la foc această mâncărică. Capacul vasului de tajine după cum vedeți mai jos are un fel de coș ca să nu trebuiască să-l ridici de câte ori vrei să vezi dacă e făcută mâncarea. Marocanii o țin pe jar încet până când o vând. Așa o vei cumpăra caldă și carnea se va topi în gură.

Tajine Maroc Mancare

În Maroc vei mânca enorm de multă pâne, care este evident făcută în cuptor de lemne și evident foarte delicioasă. Marocanii obișnuiesc să întindă cu pâinea prin măncare și să nu folosească tacâmuri.

Maroc Paine

Marocanii fiind musulmani nu mănăncă carne de porc dar se pricep de minune să asezoneze carnea de oaie, pui sau vită. Fac din ea kebab sau un fel de mici delicioși.

Mici Maroc Kebab

Cea mai bună mâncare am mâncat-o în localuri de pe stradă, acolo unde am văzut că mănâncă localnicii. Am mâncat și la restaurant dar nu a fost nici pe departe așa de bun. În schimb a fost mult mai scump. O masă pe stradă nu te va costa mai mult de 2-3 euro de persoană. La restaurant poți ajunge la 15 euro.

După fiecare masă vei fi servit cu ceai marocan – un ceai foarte dulce de mentă. Tot acest ceai se bea cu orice altă ocazie sau fără nici un motiv. Marocanii îl adoră și îl beau intens. Așa am făcut și noi.

Ceai Marocan

Dulciurile marocane sunt toate pe bază de migdale și nu prea mi-au plăcut. Poate și pentru că orice mic dejun avea miere, dulceață și ceva lipii oriunde l-ai fi mâncat și ne cam săturasem de dulce.

Dulciuri marocane

Mai bine încearcă la desert curmale sau smochine. Sunt delicioase. Mult mai bune ca cele de pe la noi.

Fructele sunt senzaționale în Maroc. Am mâncat în același timp portocale, mandarine dar și căpșuni. Am văzut și struguri.

Fructe Maroc

Obiective turistice

Traseul nostru de 12 zile a fost: Fes – Meknes – Volubilis – Chefchaouen – Rabat – Casablanca – El Jadida – Essaouira – Marrakesh – Munții Atlas – Deșertul Sahara – Fes.

A fost foarte variat, fascinant și absolut superb. Nici nu pot spune unde mi-a plăcut mai mult. Cred că în munți totuși.

Fes

Ca informație generală cea mai frumoasă parte de vizitat într-un oraș marocan este medina sau centrul vechi. Medina din Fes este una dintre cele mai vibrante, colorate și vii pe care le-am vizitat. Am avut un ghid care s-a dovedit că nu a fost foarte util. Am citit pe multe bloguri de specialitate că nu te descurci altfel. Nu este așa. Google map funcționează perfect și pe cele 9.000 de străduțe pietonele din medina fesului. De ce nu ai vrea să te pierzi un pic la un moment dat prin acest păienjeniș ? Ghidul ne-a dus totuși la un atelier de ceramică tradițională foarte frumos și ne-a arătat o cafenea pe o terasă, de unde se vedea tot orașul. 

Tabacariile Fes

Cel mai vestit loc din Fes sunt tăbăcăriile. Locul se poate vedea numai de sus, de pe terasele nenumăratelor magazine din jur. Miroase destul de urât, dar vei primi la intrare o crenguță de mentă să o ții la nas. Este un loc interesant dar mi-a plăcut mai mult forfota din oraș, meseriașii sau comercianții pe care îi vezi la fiecare colț. Medina din Fes este un loc fabulos unde aș fi stat cu siguranță mai mult de o zi.

Fes Maroc
Ghidul ne-a alergat așa tare că nu prea am apucat să fac multe poze așa că uite un motiv de revedere.

Pe seară am urcat pe unul din dealulurile ce străjuiește centrul vechi și am avut o priveliște superbă la apus.

Fes Maroc panoramic view

Meknes

Este unul dintre cele 5 orașe imperiale marocane. Meknes se întinde tot pe coline și de vizitat vei ajunge tot în medina.

Meknes Maroc

Nu am stat foarte mult aici pentru că aveam o zi lungă înainte. Ca în fiecare loc, am plecat cu regrete și cu doerință de revedere. Pe de o parte este bine așa. Nu trebuie să te simți sătul, ca după o masă copioasă, când părăsești un loc.

Volubilis

Volubilis Maroc

Volubilis este unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane pe care le-am văzut. Am stat aici câteva ore cu gândul la măreața civilizație care a fost odată în floare prin aceste părți.

Moulay Idris

Acest mic orășel de pe deal se află foarte aproape de Volubilis, la poalele Munților Rif. Este renumit pentru că în moscheea din centru se află înmormântat un descendent al familiei regale la putere în Maroc. Nu am putut vedea nimic pentru că în moschee nu se poate intra, ca de altfel în nici o moschee din Maroc. Nu se poate intra dacă nu ești musulman.

Moulay Idris Maroc

Orășelul este însă foarte frumos și cochet și merită vizitat. Străduțele sale cu case colorate sunt un fel de avanpremieră pentru ce avea să urmeze.

Chefchaouen

Chefchaouen Maroc

Este de departe cel mai frumos oraș pe care l-am văzut în Maroc. L-am denumit orașul unde poți face un milion de poze bune. Marocanii îl numesc orășelul albastru, pentru că cu mult timp în urmă coloniștii evrei au vopsit casele în albastru în semn de protest și așa au rămas.

Am stat aici o zi întreagă, dar poți sta fără probleme mai multe zile ca să cuprinzi frumusețea acestui loc. Am să redau doar câteva poze care sper să vă convingă de cele spuse.
Rabat

Rabat
Rabat este actuala capitală a Marocului după ce aceasta a fost mutată de mai multe ori. Medina este foarte mică și din motive de timp nu am vizitat-o. Am dormit în cetate care în marocană se numește Kasbah și care este destul de mică și cochetă. Nu am stat foarte mult în Rabat poate și pentru că aici am luat singura țeapă la cazare din excursie. Proprietarul apartamentului unde aveam rezervarea pur și simplu a închiriat altcuiva. Cu ajutorul localnicilor am găsit un riad superb care a compensat neplăcerile. De pe terasa acestui riad am văzut unul dintre cele mai frumoase răsărituri din Maroc asupra oceanului Atlantic.


Casablanca

Despre Casablanca ghidurile turistice spun că mulți turiști ocolesc orașul. De aia nu mă iau eu după ghiduri. Mie mi-a plăcut foarte mult. Nicăieri în Maroc nu o să vezi atât de evident contrastul între bogați și săraci ca aici. Am văzut atâtea ghetouri alături de complexe rezidențiale, faleze cu palmieri alături de corturi de țigani, ca nicăieri altundeva în Maroc.

Casablanca Maroc

Mi-a plăcut mult forfota din medina.Mi-a plăcut faleza și partea nouă a orașului.În Casablanca nu vei găsi celebra cafenea din film, dar vei regăsi un parfum aparte de Maroc autentic.

Cea mai celebră clădire din Casablanca este catedrala musulmană de pe malul oceanului. Clădirea este impresionantă și extrem de frumos decorată. Poziția este superbă. De altfel este construită pe teren revendicat din mare ca în Olanda.

Catedrala din Casablanca

Este singura moschee în care s-ar fi putut intra, dar există doar două ore fixe la 13,00 și la 15,00 când se poate intra și noi nu am nimerit atunci. Am fost lăsat să arunc o privire în interior și este absolut superb. Uite alt motiv să revin în Maroc.

El Jadida

El Jadida este un orășel cetate pe malul atlanticului. Poți veni aici vara pentru plajă și baie. Este mai puțin turistic și foarte pitoresc.

El Jadida Maroc


Essaouira

Essaouira este chiar o staține de vară. Sunt plaje imense și priveliști superbe. Medina este foarte interesantă.

Essaouira


Marrakesh

Marrakesh-ul m-a cam stresat. Circulația este infernală atât pe jos cât și cu mașina. Este foarte multă lume și sunt și mai mulți turiști datorită renumelui.Este de asemenea cel mai scump loc din Maroc. Am vizitat printre altele și Muzeul Yves Saint Laurent, unde intrarea este vreo 25 de auro ca la obiectivele din Europa. Mă rog a fost o experiență interesantă. Am văzut căteva desene interesante și un documentar despre designer, chiar frumos. Grădinile nu m-au impresionat prea tare. Muzeul civilizației berbere însă mi-a plăcut enorm.Sunt locuri frumoase de vizitat dar nicăieri nu vei scăpa de aglomerație. Piața Jamal El-Fna, cel mai popular loc din oraș, este apogeul aglomerației. Am avut însă răgazul aici să admirăm apusul de la  terasa unuii restaurant. A fost un moment memorabil.

Marrakesh Maroc

Munții Atlas

Am ajuns la partea pe care o iubesc cel mai mult din această excursie. Peisajele din Munții Atlas sunt ca de pe altă planetă. Paleta de culori pe care le poți vedea este de neimaginat. Satele cu case de pământ răsfirate pe văi sunt extrem de fotogenice. O să las imaginile să vorbească pentru mine.

Imaginea de copertă a articolului este din valea Telouat pe care vă sfătuiesc să nu o ratați.

De asemenea nu trebuie ratate cheile Dades și Todra

Am ocolit orășelul Ouarzazate unde s-au turnat extrem de multe filme hollywodiene. Cam totul e de carton pe acolo și extrem de turistic.

Nu pot reda în cuvinte cât de mult mi-au plăcut Munții Atlas așa că o să mai torn niște imagini.Asta este din Valea Telouet

Asta este chiar din kasbahul unde ne-am cazat în munți.Iar mai jos este valea Ziz pe care ne-am întors. Toată valea este o oază înconjurată de munți roșietici complet lipsiți de vegetație. Contrastul este fantastic.


Deșertul Sahara

Finalul excursiei l-a constituit o expediție cu mașina 4×4 în deșert. Am dormit în corturi printre dune. Am luat cina, gazdele au cântat cântece tradiționale la tobe în jurul focului. A doua zi am mers călare pe cămile să vedem răsăritul soarelui pe dune. La întoarcere am luat micul dejun. A fost o experiență unică. Totul a costat doar 30 de euro de persoană. Pentru că ne-am simțit foarte bine acolo am promis gazdei că o să dau link către site-ul de unde poți și tu rezerva o asemenea experiență. Salah vă va primi cu mare căldură şi poate te vei împrieteni şi tu cu el aşa cum mi s+a întâmplat mie.

Cam asa arăta tabăra noastră din deșert.

Focul de tabără cu Salah în centru cu ochelari. Au urmat şi cântece tradiţionale. Am filmat şi mă gândesc să fac şi un filmuleş despre experienţa marocană.Cam așa a arătat primul meu răsărit din deșert.A doua zi am plecat să vizităm o oază în deșert. A fost fabulos. Imagini pe care nu le voi uita toată viața.

Am trecut apoi și pe la câțiva nomazi ai deșertului.


Utile

 • Moneda Marocului este dirhamul. 100 de dirhami sunt echivalentul a 42 de lei deci cam 10 euro;
 • Nu vei putea plăti prea des cu cardul, așa că este bine să ai mereu ceva bani la tine. Nu uita să ai mai ales bani mici ca să poți plăti diverse comisioane localnicilor. În munţi şi în deşert este foarte indicat să ai cash la tine;
 • Marocul este o monarhie și marocanii stau cu poza regelui peste tot, așa cum stăteam noi cu poza lui Ceaușescu pe vremuri;
 • Limitele de viteză sunt de 60 km/h în localitate, 80-100 km/h pe drumurile naționale și 120 de km/h pe autostrăzi;
 • În Maroc nu ai nevoie de viză, dar vei completa un formular atât la intrarea cât și la ieșirea din țară cu datele călătoriei tale. Ai grijă să ți se pună ștampilă pe pașaport la intrarea în țară pentru că toți polițiștii se uită după ea;
 • În Maroc poți intra numai cu pașaport;
 • Pentru internet mobil și comunicare cu gazdele sau localnicii am avut o cartelă locală de la Orange, care a costat în jur de 6 euro pentru o săptămână. Nu am avut semnal peste tot mai ales în munți și în deșert nu prea am avut deloc. Am înțeles însă de la localnici că, compania de telecom IMWI are semnal mai bun. Ei vorbeau și în deșert la telefon cu Inwi;
 • Maroc este o țară sigură deși mulți susțin contrariul. Mie așa mi s-a părut. Cu toate astea sunt hoți de buzunare ca peste tot și trebuie să fi atent ca oriunde în lumea asta. Fii politicos și respectă localnicii, nu încerca să-i păcălești și nu vei avea probleme;
 • Poți negocia cu localnicii aproape pentru orice, dar atenție la limite. Nu exagera;
 • Maroc este o țară mult mai ieftină decât orice destinație din Europa. Cheltuielile zilnice nu au depășit 300 de dirhami pe zi adica în jur de 30 de euro de persoană;
 • Poți scoate bani de la orice bancomat. Limita maximă este de obicei de 400 de dirhami, dar am găsit și bancomate cu limită maximă de 2.000 de dirhami;
 • Marocul este o țară săracă, dar în plină dezvoltare. Învățământul, mai ales cel mediu este luat foarte tare în serios;
 • Oamenii sunt foarte amabili și vor să te ajute. De cele mai multe ori este bine să dai un mic bacșiș când ești ajutat;
 • Dacă vrei să fotogrfiezi oameni, cere permisiunea neaparat. Se poate să-ți ceară bani dar sumele sun modice:
 • Per total vacanța de 12 zile în Maroc a ieșit 980 de euro de persoană, asta incluzând absolut tot: transport, cazare, mâncare obiective, cadouri, alte cheltuieli. 

Maroc oameni desert camile

Vremea

Noi am ajuns în ianuarie în Maroc și în accepțiunea localnicilor era iarnă. Pentru noi … ce să zic a fost foarte ciudat. Noaptea era frig, dimineața îngheța parbrizul la mașină, deci erau sub zero grade și la prânz erau 25-30 de grade, în funcție de zona în care ne aflam. În deșert era chiar foarte cald la prânz. Noaptea am dormit cu trei pături pe noi însă.

Prin munți era un pic de zăpadă pe vârfuri și am înțeles că este chiar o stațiune unde se schiază.

Așa că în ianurie vei tremura noaptea pentru că nu se face cald în case și vei sta în tricou ziua. Nu vei face baie în ocean pentru că apa este rece. Dacă vrei să faci plajă și baie trebuie să vi vara, dar sunt zigur că la prânz va fi foarte cald.


Iarna este forte ciudată în Maroc. Am văzut vârfuri înzăpezite, copaci înfloriți, copaci cu frunze galbene de toamnă, copaci cu frunze verzi și copaci fără frunze. Patru anotimpuri într-unul.

Iarna in Maroc

În maroc plouă odată la doi ani așa că din acest punct de vedere nu aveți nici o problemă.

Concluzii

Vacanța în Maroc urcă vertiginos în topul vacanțelor mele și este undeva pe podium alături de Islanda și Japonia. Dacă veniți în Maroc și stați câteva zile, mergeți doar într-o zonă și vizitați-o pe îndelete. Dacă mergeți două săptămâni ca mine puteți urma itinerariul meu. Orice veți hotărî, veți mai dori să reveniți cu siguranță.
_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (2)

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

 • 409.594 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.