Hoțul din Gellert

Am ezitat mult să scriu acest articol dar acum simt că a venit timpul. Este vorba de relaxarea care ne cuprinde în vacanța mai ales în țări mult mai civilizate ca a noastră. Ajungem în locuri foarte frumoase și civilizate precum Budapesta și ne gândim că nu nu se poate întâmpla nimic rău.

Adevărul este că trebuie să fii tot timpul foarte atent cu bunurile tale de valoare, atunci când călătorești. Noi am făcut o greșeală de călător amator. Am lăsat două biciclete noi și scumpe în fața băilor termale Gellert din Budapesta și am stat aici mai multe ore. Timp absolut suficient pentru Hoțul din Gellert să opereze liniștit. Deși bicicletele au fost legate cu lacăt asta nu a fost o problemă pentru binecunoscutul hoț, de care se pare poliția știa, dar nu îl prinsese încă, din păcate.

Ce să mai lungesc povestea. După 2-3 ore de bălăceală, am ieșit fericiți și relaxați să ne întoarcem la camping, însă ne-am întors pe jos. Bicicletele bine legate, în plin centrul Budapestei dispăruseră.

Poliția a venit foarte rapid. Vorbeau chiar destul de bine engleza. Au făcut proces verbal și m-au invitat a doua zi să dau o declarație, în prezența unui traducător de limba română autorizat. Experiența a fost foarte pozitivă în relația cu poliția, dar în mod evident nu au putut rezolva nimic. M-am simțit totuși foarte bine tratat. Am primit chiar după vreo 2 luni un document în limba română, cu concluziile anchetei. Foarte civilizat dar greșelile mele de amator nu m-au putut salva de furtul bicicletelor.

Biciclete se fură peste tot. În tot centru Budapestei, în toată Europa, oriunde este o concentrație mare de turiști, dar mai ales în locuri atât de expuse ca acela unde le-am lăsat noi.

Concluzii

Am lăsat două biciclete scumpe, într-un loc unde era evident că o să stau destul de mult. Le-am legat cu un singur lacăt pe amândouă. Nu cred că dacă erau 2 lacăte nu pățeam același lucru, dar mă rog, erau mai greu de furat. În mod evident am fost urmărit. Cu siguranță hoțul avea un mod de operare bine pus la punct. Eu trebuia să-mi dau seama de pericol. Nu trebuia să mă relaxez și să mă gândesc că nu pot fi prădat într-un oraș civilizat. Știam foarte bine că orice loc turistic este plin de hoți. Indiferent de țara unde se află. Deși poliția a fost foarte eficientă, nu a putut recupera un obiect care poate fi foarte ușor dezmembrat și vândut pe bucăți.

Utile

  • Poliția a fost foarte promptă în Budapesta;
  • Am aflat de la negustorii de biciclete second hand că nu mai există un târg de biciclete cum este în România. La noi dacă îți fură cineva bicicleta, te duci duminică în târg, cu gândul că poate o găsești. În Budapesta poliția a închis aceste târguri, tocmai pentru a evita extinderea pieței de obiecte furate;
  • În Budapesta sunt multe magazine de biciclete second hand. Noi am cumpărat 2 biciclete decente cu 250 de euro de aici;
  • Dacă ai timp de așteptat există și un grup specializat de Facebook în limba engleză de unde poți cumpăra biciclete și mai ieftine.

_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (1)

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 407.582 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.