Ljubljana

Cu bicicleta prin Ljubljana

Da, ați ghicit și Ljubljana este bike friendly. Sunt piste de bicicletă peste tot prin oraș, nu numai prin centru. Pistele sunt legate între ele și am putut ajunge de la camping în centru, circa 10 km doar pe ele. Dar ce mă mai mir ? Compar mereu cu România, care este printre puținele țari din Europa care nu are o infrastructură pentru bicicliști. Ca deobicei ne batem cu bulgarii și albanezii și la acest capitol.

În Slovenia am ajuns după ce am stat 2 săptămâni în Austria și am scris aici și aici despre cum a fost pe acolo.

Să revin la Ljubljana. Am plecat într-un tur ghidat condus de Ziva, fata cu care am rămas și prieten … pe Facebook. Turul a fost gratuit și dacă vrei, dai un … bacșiș / tips. Dacă ajungi prin campingul din Ljubljana întreabă de tipa asta cu dreaduri și suflet de artist, pentru că o să-ți placă compania ei.

Ljubljana Camping

Apropo Campingul din Ljubljana costă în jur de 20 de euro pe noapte, are toate facilitățile normale și în plus restaurant și piscină. Se află într-o pădure pe malul râului Sava lângă Hipodrom.

Am văzut și noi Hipodromul în tura noastră și atunci am aflat că rasa de cai Lipițan este originară din Slovenia. Caii din această rasă sunt albi pănă la vârsta de cinci ani și apoi își schimbă culoarea în brun-roșcat.

Ljubljana

Moneda de 20 de eurocenți bătută în Slovenia are acest cal inscripționat pe ea și se găsește foarte greu. Am avut norocul să primesc și eu una rest, pe undeva.

Metelkova

Ljubljana Metelkova

Metelkova este locul care m-a impresionat cel mai mult din Ljubljana. Se află complet în afara zonei turistice. Undeva printre blocuri, te trezești deodată într-o curte plină de grafitti și opere de artă care de care mai ciudate. Aici sunt o grămadă de cluburi underground și au atelierele artiștii nonconformiști ai Ljubljanei.

Ljubljana Metelkova

Povestea locului vine din timpul războiului de 10 zile de eliberare a Sloveniei de fosta Iugoslavie. În acest loc a fost încartiruită armată care după scurtul război a părăsit locul. Acesta a rămas așa multă vreme și încet, încet a fost ocupat și decorat de artiști. S-a dorit la un moment dat transformarea locului într-un mall – unde am mai auzit asta ? Dar artiștii au luptat și au obținut ca acest loc să fie dedicat monument artisitic și să rămână pentru totdeauna al lor.

Ljubljana Metelkova

Metelkova este un loc fabulos care trebuie studiat pe îndelete și unde aș reveni de câte ori aș mai ajunge prin Ljubljana.

Tot aici se află și cel mai apreciat Hostel din Europa numit Celica, care este găzduit în fosta închisoare a garnizoanei. Locul este fabulos și este alt motiv pentru care aș reveni aici.

Centrul Vechi

Centrul vechi este de formă circulară, înconjurat de râul Ljublianica, având ca obiectiv central o fortăreață aflată pe un deal înalt. Se spune că de aici se poate vedea toată Slovenia. Priveliștea este foarte frumoasă și merită să urcați străzile abrupte până acolo. Pentru cei mai comozi există și un trenuleț cu cremalieră. Am văzut aici o expoziție de fotografie fabuloasă, organizată de National Geographic. Cei doi fotografi sloveni și-au propus să fotografieze populații indigene pe cale de dispariție. Un proiect ce merită văzut. 

Ljubljana

Centrul este foarte mic, dar încărcat de o atmosferă boemă ce trebuie savurată pe îndelete.

Ljubljana

Malul râului Ljubljanica este extrem de frumos. Plin de sălcii, cărciumi și turiști sau localnici ce lenevesc la soare. Exact așa cum nu este malul Dâmboviței noastre.

Poduri superbe traversează micul râu. Printre ele podul triplu unde se spune că pe vremuri se așezau comercianții, pe categorii.Simbolul Ljubljianei, dragonul străjuiește la capetele altui pod minunat.Am mâncat la unul din restaurantele tradiționale de pe malul râului. Mi-a plăcut mai mult atmosfera. Mâncarea a fost bună, dar nimic special. Poate și pentru că meniul sloven seamănă foarte mult cu al nostru.

Dacă ai timp stai și ascultă un cântareț ambulant, plimbă-te prin parc sau lenevește pur și simplu la soare.

_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 407.582 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.