Conacul Polizu

Conacul Polizu Iasi

Conacul Polizu Iasi

  • Localizare: 70 Km de Iași (aeroport), 80 km de Suceava;
În Ianuarie 2006, conacul a fost introdus intr-un amplu process de renovare, ce a durat vreme de cinci ani. Conacul Polizu reprezinta acum o destinatie sarmanta. Domeniul are 19 camere, mobilate si decorate in stilul neoclassic, cu elemente ale secolului XVIII – XIX. Crama ofera toate dotarile necesare organizarii unor degustari de vinuri, petreceri private si alte activitati. Tuturor acestora, adaugam adoratia gradinii pline de emotii si o sala de evenimente spatioasa si eleganta.

Istorie

Primul proprietar al mosiei a fost vel usierul Maxut caruia Antioh Cantemir ii daruieste in 1700 pentru slujbele aduse domniei si tarii, un loc din hotarul targului Harlau. Ulterior, la 1757 casa si locul lui Maxut intra in posesia paharnicului Sandu Strudza. Din aceleasi surse reiese faptul ca Maxut a avut si aici o casa, nu stim insa daca aceasta a fost cladita pe locul actualului conac, sau in sat.

Constantin Ghika-Deleni (1846 – 1910), om politic al epocii, cel care avea sa construiasca conacul si sa planteze parcul intre 1880-1887, a fost un reprezentant veritabil al clasei elegante, al sentimentului de datorie, al jertfei, al frumusetei morale, si bunatatii innascute. Intrand in posesia mosiei de la Maxut, decide sa se stabileasca pe noua proprietate, motiv pentru care va initia catre 1880 constructia unei resedinte, dupa exemplul dat de majoritatea inaltei boiermi moldovene din epoca.

Alexandrina Polizu (1881 – 1975) a fost principala figura a domeniului, avand un control desavarsit asupra productiilor agricole, salariilor, activitatilor zilnice si asupra bunastarii tuturor oaspetilor. Era cunoscuta si indragita pentru atentia la detalii, pentru sufletul ei frumos, pentru putere si pentru pasiunea crescanda pentru cine gourmet.

Arhitectura Conacului

Spre deosebire de tendintele din veacul al XIX-lea in care se facea apel la arhitecti straini francezi si austrieci, si ulterior romani, in cazul conacului de la Maxut, o echipa de arhitecti italieni a fost contractata pentru a oferi viata unui loc strategic, cu principalul scop de a construi o casa eleganta pentru familie si mostenitori. Conacul a deservit pentru multi ani drept resedinta de vara a unui grup select de nobili. Zilele lor erau marcate de diminetile insorite in gradina, pe marginea havuzului, si mai ales de incredibilul sentiment de joie de vivre. Serile erau petrecute in holul conacului, ascultand focul care ardea in semineu in noptile lungi de iarna, sunetele suave ale pianului sau rasetele din timpul jocurilor de bridge.
 
Referitor la materialele de constructie folosite la constructia conacului, este necesara amintirea unor cariere de piatra la Deleni semnalate inca de la 1900. Aceste cariere au putut fi exploatate in epoca moderna de italieni. Se stie ca piatra de constructie, calcar galbui, pentru conacul de la Maxut (temelii, pivnite), dar si pentru poduri si fantani din zona, provine din carierele de la Deleni. Conacul este construit din piatra si caramida, fiind acoperit la ora actuala cu invelitori si solzi din tabla.

Conacul, latura bucatariilor si grajdurile formeaza la un loc un ansamblu rectangular cu aspect architectural diferentiat pe corpuri, fiind dispuse in jurul unei curti in care se intra dinspre est si care corespunde unei curti de onoare. Parerea istoricului Ruxandra Beldiman este aceea ca, raportat la categoria conacelor din Moldova acest tip incita compacta apare ca o raritate, conacul fiind situat in multiple cazuri la distanta de corpurile tip anexa. Ansamblul de cladiri este inconjurat pe laturile de est, sud si vest de un parc romantic la origine, constructiile si parcul fiind incercuit de viile proprietatii.


_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (3)

  • Palatul Sturdza » Calator 365

    |

    […] trecut am fost la Conacul Polizu. De acolo am aflat și de Palatul Sturdza, interesându-mă de ce se mai poate vizita prin […]

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 412.256 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.