• Home
  • Vacante
  • Cea mai frumoasă peșteră din Europa – Postojnska – Slovenia
Perstera Postojska Slovenia

Cea mai frumoasă peșteră din Europa – Postojnska – Slovenia

Am vizitat multe peșteri prin Europa dar niciuna nu m-a impresionat atât de mult precum Peștera Postojnska din Slovenia. Peștera este imensă. Vizita durează o oră și jumătate, dar primii câțiva kilometrii i-am făcut cu un trenuleț. Taxa de intrare este destul de mare, undeva pe la 30 de euro. Nu mai țin minte exact prețul pentru că am avut un bilet bulk împreună cu castelul Predjama.

Perstera Postojska Slovenia-02

Nici pozele, nici filmările nu au ieșlt prea bine. Telefonul meu cel scump și-a dovedit limitele. Trebuia să folosesc aparatul foto, dar evident că l-am uitat în mașină. Iată un motiv bun să revin în zonă, de data asta cu aparatul foto la mine, încărcat și cu acumulatori de rezervă.

Perstera Postojska Slovenia-03

Peștera este imensă, se desfășoară pe mai multe nivele, iar cantitatea de formațiuni carstice este copleșitoare. Totul este atât de frumos că ai sta în fiecare loc ore întregi. Ghidul te cam zorește însă. Am rămas mai mereu în urmă și am pierdut mare parte din explicații. Uite al doilea motiv să revin aici.

Perstera Postojska Slovenia-04

O să pun mai jos câteva dintre pozele care au ieșit bine ca să vă puteți face o idee despre acest loc fantastic. Ele nu sunt decât o palidă imagine a ceea ce veți vedea la fața locului și constituie o pledoarie pentru a nu evita această peșteră dacă ajungeți prin Slovenia.

Uite și un detaliu care mi-a ieșit bine. Se văd aici zeci de feluri de formațiuni carstice printre care câteva perdele și niște „macaroane” cum le numesc ghizii.

Perstera Postojska Slovenia-07

Culorile din centrul imaginii următoare sunt naturale.

Perstera Postojska Slovenia-08

Partea vizitabilă a peşterii este amenajată pentru turişti. Se poate cuircula numai pe nişte alei betonate. Pentru turismul de masă aceasta este singura soluţie pentru a nu distruge minunăţiile care te înconjoară. Am văzut multe peşteri în România distruse de turişti pentru că nu s-au luat aceste măsuri. La Postojnska există însă foarte multe alte galerii nedeschise turismului care se pot vizita doar cu programare specială.

Perstera Postojska Slovenia-09

Pentru cei nefamiliarizați cu denumirile speologice, formațiunile de pe podea se numesc stalacmite, iar cele de pe tavan, stalactite. Când o stalactită se unește cu o stalacmită se formează o coloană. În imaginile următoare vedeți toate aceste tipuri de formațiuni.

Perstera Postojska Slovenia stalactite si stalacmite

Perstera Postojska Slovenia coloane

Perstera Postojska Slovenia

Imaginile care urmează sunt o pledoarie pentru contemplare și evident pentru a reveni în acest loc magnific. Mai multe imagini veți găsi pe stick-ul călător365.

Perstera Postojska Slovenia

Perstera Postojska Slovenia

Unul din simbolurile peșterii Postojska este această coloană fabuloasă de calcar alb. Al doilea simbol este o salamandră lipsită de culoare ce trăiește în peșteră și evident nu poate fi fotografiată.

Perstera Postojska Slovenia Simbol

În Slovenia am călătorit cu mașina venind dinspre Austria. Slovenia este o țară mică și foarte ofertantă tursitic. Acesta este doar primul articol dintr-o serie mai lungă a obiectivelor turistice pe care le-am vizitat aici. Am locuit prin campinguri și ne-am plimbat cu bicicleta.
_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 407.582 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.