Călător în Japonia

29 martie – 13 aprilie la floare de cireș în Japonia

Mi-am propus să vizitez Japonia de multă vreme. Totul ar fi rămas un vis dacă nu s-ar fi inventat termenul DIY (Do It Yourself) adică să-ți faci singur vacanța. Așa am și făcut. Am făcut rezervările la avion din timp și la hotel până în ultima clipă. La transport am avut surpriza să aflu (din timp din fericire) că permisele de conducere internaționale românești  nu sunt valabile în Japonia şi am cumpărat de aici ceea ce se numeşte Japan Railway Pass – (un fel de abonament pe toate liniile de tren din Japonia) pentru două săptămâni. Și ca să împușc doi iepuri deodată am hotărât să mergem chiar în perioada celei mai mari sărbători din Japonia – înflorirea cireșilor. Cireșii în Japonia se numesc Sakura și există evident sărbătoarea Sakura care se petrece oriunde există cireși ănfloriți și credeți-mă sunt peste tot. Japonezii îi venerează, dorm sub ei, mănâncă sub ei, îi fotografiaza și nu ating florile, doar le admiră. Există buletine cu stadiul înfloririi cireșilor. În principiu dacă veniți în această perioadă în Japonia, cu siguranță veți vedea o sumedenie de cireși înfloriți mai ales că sunt diverse specii care înfloresc în perioade succesive. Înflorirea începe din sud ți se întinde treptat spre nord. Dacă ai ratat perioada încearcă să ajungi în zonele de munte. Acolo înfloresc mai târziu.

Costuri

Sub 1.500 euro/persoană toate cheltuielile.
Costurile pot fi mult mai mici dacă alegeți altă perioadă de călătorie. De exemplu toamna grădinile japoneze sunt superbe. 
Un bilet de avion Tokyo dus/întors costă în jur de 500 de euro.

Pret vacanță Japonia

Cazările nu au costat mai mult de 400 de euro dar nu am stat mai mult de 3 nopți într-un loc ceea ce a crescut prețul pe noapte.

Cauta cazare în Tokyo

Transport – 350 euro insclusiv abonamentul de tren de 270 euro.

Restul de bani s-au dus pe mâncare, intrări la obiective turistice care sunt modice în Japonia, cadouri ….

14 Orașe

Tokyo, Kamakura, Hakone, Fujikawaguchiko, Nagoya, Takayama, Kyoto, Osaka, Nara, Kobe, Hiroshima, Insula Miyanjima, Tokyo, Nikko.
Am pus orașele în ordinea în care le-am vizitat ca să vă faceți o părere cu privire la itinerariu. Lucru important de altfel ca să nu pierdeți timp inutil cu drumurile.
Am să spun căteva cuvinte despre fiecare acum:
Kabuchico Tokzo
Tokyo
Aici am vizitat multe locuri dar am să enumăr numai ce consider că merită: 
 • Templu Senso-Ji și toată zonă comercială înconjurătoare, Aici am avut cazarea și am bătut zona destul de bine.
 • Parcurile de pe malul răului Sumida sunt foarte frumoase în această perioadă. Se pot face și croaziere pe râu. Cele de noapte pot fi foarte spectaculoase.
 • Tokyo are foarte multe parcuri și recomand să le vizitați, pe cât posibil, pe cât mai multe. Aveți grijă că cele mai multe dintre ele sunt complet împrejmuite și se închid pe la 17,00;
 • Tot pe malul răului Sumida se află si Sky Tree Tower care merită vizitat fiind al doilea cel mai înalt turn din lume. Are peste 600 m însă nu se vizitează decât până pe la 350 m. Urcarea este destul de scumpă – 8 euro dar merită toți banii.
 • Cartierul Kabuchico. O nebunie de reclame luminoase și agitație. Merită vizitat, evident noaptea, pentru agitația permanentă. Sunt o sumedenie de restaurante, cluburi și alte locuri cu destinații dubioase pentru cei peste 18 ani.
 • Piața de pește trebuie vizitată în schimb dimineața. Și aici agitația este imensă. Te poți programa din timp și participa, astfel și la licitațiile de pește. Forfota de dimineață dintre tarabe este fantastică. Pe principiul enunțat mai încolo am mâncat tot felul de chestii interesante de la tarabele unde erau cozi mari de japonezi.
Castel OSAKA

Osaka

 • Castelul din Osaka merită vizitat;
 • Am vizitat pe îndelete acvariul din Osaka pentru că afară ploua cu găleata și nu ne-a părut rău deloc. Locul este minunat. Poți chiar atinge rechinul sau pisica de mare. Există 4 rechini balenă. Totul se desfășoară pe mai multe nivele și costă tot în jur de 8 euro intrarea;
 • Umeda Sky Building merită vizitat. Vreo 2 euro până sus și vederea asupra infrastructurii japoneze este fantastică.
Hakone și Fujikawaguchiko sunt orașe de vizitat în special pentru priveliștile asupra muntelui Fuji. Nu și în această perioadă, însă. Interesante sunt de asemenea tururile cu autobuzul în jurul lacurilor.
Nagoya este un oraș modern ce mi-a plăcut foarte mult așa pentru o plimbare. Ar fi trebuit să stăm mai mult acolo. Are și el castelul său pe care noi însă l-am ocolit pe înserat că era închis.
Takayama este renumit pentru casele tradiționale japoneze foarte bine păstrate ce se pot vizita contra sumei de 2-3 euro fiecare. Centrul vechi este superb. Merită traseul de o zi făcut de noi din Nagoya.

Takayama

În Kamakura am stat doar o zi și merita să stăm mult mai mult. Principala atracție este cea mai mare statuie a lui Budha, pe care am ratat-o, însă am văzut căteva temple superbe cu vedere la ocean. Aș mai fi vizitat căteva temple. Grădinile lor în special sunt minunate.
Nara este localitatea căprioarelor libere și a parcurilor. Dacă le hrănești îți vor mulțumi, la propriu, dând din cap. Aici am mâncat niște cartofi dulci pe jar excelenți. Una dintre puținele mâncăruri care am știut cu certiutudine ce este.

Nara 3

Kyoto
este orașul în care oricăte zile ai sta vei pleca cu regrete. Templele, parcurile și grădinile sunt nenumărate și spectaculoase. Recomand să vă păstrați cel puțin trei zile pentru el. Dacă puteți închiriați o bicicletă. Este ieftină și va scuti o grămadă de efort.

Kyoto

Kobe
este cel mai mare port al Japoniei. A fost complet distrus de cutremurul din 1994 si reconstruit. Turnul din port merită vizitat. De asemenea și grădinile de pe deal cu acces prin telecabină. 

KOBE

La Hiroshima oamenii vin pentru Monumentul Păcii – singura clădire rămasă în picioare după explozia bombei nucleare ce a dus la finalizarea celui de-al doilea război mondial. Neinteresant după părerea mea. Drumul la Insula Miyanjima, însă, merită tot efortul. Se ia un tren din Hiroshima și apoi un vaporaș. Insula a fost interzisă pentru turiști până nu de mult și este superbă. Parcurile și templele sunt și ele cutreierate de căprioare domesticite.

Miyanjima

La Nikko am văzut de departe cele mai splendide temple din Japonia. Călătoria se face din Tokyo cu un tren vintage și se poate vizita totul într-o jumătate de zi. Atenție mare că este un oraș de munte și poate fi foarte frig.

 NIKKO

Ce mi-a plăcut

 • Oamenii, grădinile japoneze, templele, parcurile, orașele, peisajele exact în ordinea asta. Am pus oamenii pe primul loc pentru că după părerea mea, nimic din cele enumerate mai departe nu ar fi putut există în forma în care le-am văzut fără modul de găndire japonez. Am pus peisajele pe ultimul loc nu pentru că nu mi-au plăcut ci pentru că luna aprilie nu este una propice admirării lor. Această perioadă este excelentă pentru admirat detalii: flori, temple, parcuri, orașe. Peisajele sunt cu siguranța mai frumoase primăvara târziu, vara sau toamna.
 • Mi-a plăcut că supermarketurile sunt non-stop.
 • Mi-a plăcut că intrarea la obiectivele turistice indiferent de mărimea lor este modică (1-2 euro în general).
 • Internetul este foarte bun și ieftin. Am cumpărat o cartela de date încă din prima zi;
 • Ordinea japoneză sub toate aspectele ei;
 • Berea este buna;
 • Apa este potabilă de oriunde ai lua-o (hotel, WC public, parc etc.);
 • Sunt toalete peste tot: în stațiile de metrou, în parcuri, la obiectivele turistice;
 • Infrastructura este de pe altă planetă. Am văzut și câte cinci nivele de transport unul peste altul. Am văzut autostrăzi care trec prin zgărie nori.
crapi Koi

Ce nu mi-a plăcut

 • Faptul că marea majoritatea oamenilor nu știu engleză, ne-a îngreunat mult deplasarea și orientarea;
 • Faptul că toate etichetele de pe alimente sunt în japoneză ne-a determinat să mâncăm o grămadă de aiureli până când am ajuns să găsim ceva pe placul nostru. Mâncarea poate fi foarte ciudată și uneori monotonă de-ți lasă gura apă după un hamburger;
 • Sake-ul este foarte slab ciar și cel făcut tradițional în casă;
 • Faptul că nu am putut închiria o mașină ce ne-ar fi dat multă libertate. Mai ales că prețul la benzină nu era mare deloc;
 • Toate obiectivele turistice se închid la ora 17,00;
 • Nu există aplicații în engleză pentru transportul urban cu autobuzul;
 • Cartela de date de care vorbeam la pro o pun și la contra pentru că nu a fost deloc ușor de configurat telefonul ca ea să funcționeze;
 • Nu în ultimul rând faptul că nu sunt coșuri de gunoi de loc pe stradă. Pare un fapt minor însă până ne-am prins de chestia asta am umblat mult și bine cu gunoiul în rucsac.

Castelul din Osaka

Vremea

Vremea în aprilie în Japonia poate fi destul de capricioasă. A plouat destul de mult. Destul de slab, într-adevăr, în cea mai mare parte, dar am prins și o zi în Osaka când a ploua torențial toată ziua. De aceea nu am putut admira peisajele prea mult și am rămas chiar destul de frustrat că nu am putut zări decât un pic Muntele Fuji pentru care ne rezervasem doua zile chiar. Am avut și câteva zile cu soare de care ne-am bucurat din plin. Temperatura în general nu a trecut de 15-17 grade cu o singura excepție – Nikko unde a fost foarte frig. Ne-a prins vizita aici și nepregătiți, cu haine groase o grămadă, rămase la hotel. 

Mancare1

Mâncarea

Măncarea japoneză este foarte ciudată la gust. Nu are un gust prost în general, dar este destul de monoton. Cred că folosesc foarte mult sos de soia care mie îmi place foarte mult, dar nu chiar așa de mult încât să-l găsesc în toate felurile de mâncare. 
Mâncarea este în general pe bază de orez, legume și foarte puțină carne.
Noi am mâncat în general de la supermarket și l-am ales pe 7-11 care era deschis nonstop și foarte bine aprovizionat la orice oră. A trebuit însă să trestăm la greu pentru că așa cum am mai spus toate etichetele sunt în japoneză și deși nici acum nu știu ce am măncat, măcar vroiam să mănânc ceva cât de cât gustos. 
La restaurant măncarea este foarte variată și nu prea găsești aceleași feluri de mâncare la două restaurante. La restaurantele mai scumpe (10-15 euro porția) meniurile sunt în engleză, însă în realitate nu vei ști ce gust are mâncarea până nu testezi. La restaurantele de cartier mai ieftine (2-5 euro porția) … dumnezeu cu mila. Meniu nu există de loc sau este în japoneză. Am mâncat o singură dată într-un astfel de loc. A fost foarte distractiv. Gazdele s-au străduit din greu să ne facă să înțelegem ce mâncăm, însă degeaba. Masa avea niște plite încinse în mijloc pe care chelnerița a fript niște chiftele pe bază de orez, legume și carne care au fost foarte gustoase dar nu vom știi niciodată ce am mâncat.

berea

Sushi … ce să zic am mâncat o singură dată că nu se putea. Nu ? Dar nu aș mai repeta experiența.
Japonezii murează orice și unele dintre varietățile de murături pot fi delicioase.
Vestita carne de vită de Kobe este excelentă dar … costă cât caviarul.
Japonezii fac niste găluște din aluat (nu știu cum se cheamă dar am înțeles că sunt un fel de mâncare tradițională) pe care le fierb în apă sau în abur și le umplu cu diverse chesti (carne, spanac, cartofi etc.). Se găsesc peste tot și sunt delicioase.
Dulciurile sunt de o varietate innebunitoare și multe dintre ele sunt foarte bune.
Sfat: după îndelungi teste și experiențe am ajuns să mâncăm destul de des pe stradă acolo unde vedeam coada mai mare de japonezi, nu de turiști vestici. De cele mai multe ori am mâncat chestii total nedefinite, dar foarte bune.

Cazarea
Cazarea

Am stat la hoteluri de trei stele, nu mai mult din rațiuni de buget – evident, care sunt excelente dar cu un preț destul de mare și cu camere extrem de mici.
Am stat și la hosteluri care mi-au plăcut foarte mult pentru că poți socializa cu alți călători și pentru că au sală de mese și multe alte facilităti cum ar fi mașină de spălat, mașină de călcat etc. Camerele sunt la fel de mici dar mai ieftine. Le recomand cu căldură.
Cel mai scump loc în care am stat dar și cel mai frumos a fost un Ryokan (casă tradițională japoneză) în Hakone. Experiența a fost memorabilă. Da am avut și vestitele uși din foaie de hărtie de orez. Și da am dormit pe jos pe tatami (o rogoină din paie de orez foarte bine prelucrată). Am avut și o măsuță de ceai unde stăteai evident pe vine.

Cazare-Ryokan

Toate Hotelurile au internet gratuit.
Recepționerii stau până târziu în general sau chiar toată noaptea. Dar, atenție, am întâlnit și hoteluri care închid recepția la 10 seara.
Am stat în aproape 10 hoteluri cu note pe booking.com peste 7,5 și nu am dat greș niciodată. În 2 cazuri au fost un pic ponosite dar nu murdare sau neprimitoare.  Recomand să citiți criteriile după care aleg eu cazarea.

Transportul

Transport

Totul pornește de la prețul biletelor de avion pe care l-am urmărit mult timp și am obținut zic eu cea mai bună ofertă. Este adevărat că am avut două escale la Paris și la Seul dar am ajuns la Tokio cu 530 euro dus-întors. Dacă vrei să citești despre metoda mea de a găsi bilete de avion ieftine citește articolul ăsta. Am mai scris depre acest subiect și aici.
Așa cum am mai spus nu poți închiria o mașină pentru că permisul românesc nu este valabil. Atenție în Japonia se circula pe partea stângă a drumului.
Prin urmare așa cum a-ți citit am circulat cu trenul la greu. Trebuie să știți că nu este foarte ușor să mergi cu trenul.
Sfat: ca soluție finală am folosit în special Google Map, am stabilit itinerariul pe care l-am arătat tipilor de la intrarea în gară. Noroc că știau să citească caractere latine că altfel nu știu cum ne descurcam. Tot cea aveam nevoie de la tip era ora de plecare și linia. Pentru că trebuie să știți că unele gări pot avea zeci de linii, mai ales cele din orașele mari. Cu trenul se poate călători chiar și prin Tokio. De asemenea trenurile sunt foarte dese mai ales din gările mari, dar și din cele mici. Călătoria cu Shinkansenul (trenul japonez de mare viteză) este o experiență SF. Vagoanele arată ca niște avioane și ating viteze de 300 km pe oră. Am parcurs distanțe de 600 km în 2 ore. Garile de Shinkansen sunt diferite de cele pentru trenurile normale.
Tot cu Google Map am stabilit și traseele cu metroul prin orașele mari. Cu metroul se călătorește relativ ușor. Multe dintre stațiile de metrou au legătură cu stațiile de tren.
Mai greu a fost, așa cum am spus, de călătorit cu autobuzul. Trebuie să faceți rost de hărți ale zonei și să fiți foarte atenți pentru că noi am ajuns odată la mama dracu cu un autobuz greșit, de ne-am întors vreo trei km pe jos.
Călătoria cu autobuzele pentru distanțe mari între orașe nu am încercat-o. Am citit că poate fi mai ieftină decât cea cu trenul mai ales că scutețti o noapte pe care o poți dormi în autobuz.

Utile

 • Am preferat să călătorim cu rucsaci în spate din motive evidente: avean nevoie de mâini libere pentru telefon, aparat foto, hărți etc. Atenție la aeroport rucsacii trebuie înveliți în folie altfel nu sunt primiți la cală. Cred ca se încurcă în benzile transportoare. Atenție la greutatea lor pentru că îi vei căra destul de mult și te vor durea umerii îngrozitor. Atenție și la calitatea lor. Nu vrei șă ți se rupă o curea când ți-e lumea mai dragă. Noi am avut rucsaci de 40 de litri care nu cântăreau mai mult de 13 kg.
 • Atenție mare la încălțăminte. Noi am avut și ghete și adidași pentru că nu vrei să umblii o zi întreagă cu încătțămintea udă.
 • În Japonia prizele sunt speciale și ai nevoie de convertor Europa-Japonia eventual cu mai multe ieșiri. De asemenea curentul de la priză are 100 V și toate aparatura se încarcă de două ori mai greu.
 • Ai mare nevoie de asemenea de o baterie externă puternică pentru telefon, care face de toate săracu: poze, gps, google translate, comunicații pe Skype.
 • Un briceag multifuncțional (pus în bagajele de cală când zbori cu avionul) este de mare folosință.
 • Spațiul de stocare pentru poze și filmulețe trebuie să fie generos. Eu am avut 2 carduri de telefon de 32 Gb și un stick USB cu conectare directă la telefon pentru back-up.
 • Am folosit de asemenea un aparat foto Olympus OMD EM5 cu 4 carduri de 8 Gb de rezervă și cu un obiectiv foarte versatil Olympus 14-150 mm. Toate astea mi-au fost supersuficiente mai ales că nu obișnuiesc să fac poze în rafală. Iar filmulețele mele sunt foarte scurte.
 • Am avut de asemenea un mic trepied pentru pozele de noapte și pentru timelapse.
 • Cea mai bună sursă de informare este japanguide.com au inclusiv un calendar al infloririi ciresilor.
 •  Aplicația de telefon Hyperdia unde găsești orarul trenurilor. 
 • Un site interesant unde îți poți planifica itinerariul este acesta
 • Nu uita de asigurarea de călătorie.
 • Cursul de schimb a fost de 35 YENI pentru 1 de RON. Poți scoate bani de la bancomat fără probleme. Am plătit cu cardul în cele mai multe hoteluri și în supermarketuri. Nu am făcut schimb valutar. Dar am înțeles că se poate face foarte ușor la poștă sau la bancă.
 • Pentru că am vrut să fiu sigur cu privire la partea financiară am cumpărat în prealabil yeni din România. Cel mai rapid se pot cumpăra yeni de la BCR. Se face programare la o sucursală sau la call center și banii vin a doua zi la ce sucursala vrei tu.

Oamenii

Ciresi

Oamenii în general sunt foarte politicoși și dornici să te ajute. Dacă nu pot te iau de mână și te duc unde ai nevoie.
Oamenii sunt foarte civilizați, nu vorbesc aiurea, nu râd fără rost cum se spune, nu te deranjează de fel și în general scopul lor este să te facă să te simți bine în Japonia. Mi s-a mulțumit de mai multe ori pe stradă că am venit să le vizitez țara. De asemenea am fost oprit în două cazuri și întrebat ce nu mi-a plăcut în Japonia ca să poată ei îndrepta lucrurile. Mă rog chesti SF pentru români.
Femeile nu sunt frumoase dar sunt foarte cochet și elegant îmbrăcate, lucru care le dă o disctincție aparte.
Bărbații sunt în general îmbrăcați în costume negre business și par foarte obosiți.
Seara toată lumea petrece prin cărciumi. Asta dacă nu fac un picnic sub un cireș în această perioadă.
Nu a aflat din ce cauză multă lume poartă măști ca acelea de doctor.

Temple

Senso Ji Temple Tokyo

Templele sunt principalele obiective turistice din Japonia. Sunt foarte multe de diverse confesiuni. Am vizitat destul de multe ca să-mi fac o parere. Deși sunt peste tot merită vizitate pentru că fiecare dintre ele are ceva aparte. Grădinile templelor sunt superbe. Pagodele sunt un fel de clopotnițe de la noi. Toate templele sunt active religios și sunt locuite de călugări. Nu am văzut femei. Cele mai frumoase temple le-am văzut la Nikko așa cum am mai spus.

Grădinile

GJ 1

Grădinile japoneze sunt exact așa de frumoase precum le este renumele. De obicei sunt destul de mici pentru că este nevoie de o muncă enormă pentru a le întreține. Toate grădinile pe care le-am vizitat au fost împrejmuite, se închideau la 17,00 și aveau o taxă de intrare infimă după parerea mea. Uneori plateai și 1/2 de euro intrarea. Poți petrece ore întregi într-un asemenea loc admirând multitudinea detaliilor. Sunt zeci, sute de pomi tăiați în sistem bonsai, zeci de feluri de flori și arbuști. Toate pietrele și stăncile au locuri bine stabilite. Podețe miniaturale leagă diversele zone. În multe dintre eleștee sunt crapi Koi multicolori. Spectacolul primăverii este de neânchipuit. Multe dintre ele sunt gândite însă, să fie mai frumoase toamna.

Concluzie

Călătoria în Japonia a fost istovitoare și fantastică în același timp. Aș repeta-o oricând dar pe bucățele. Mi-ar place să stau mai mult în Kyoto, în Kamakura, să văd în sfârșit vestitele peisaje cu muntele Fuji și apoi să descopăr secretele ascunse ale Japoniei pe îndelete. Mi-ar place să învăț limba sau să revin când vor învăța ei engleză.

În final am rămas cu o dilemă: să pun mai mult text sau mai multe imagini. Cred că am găsit amestecul perfect, zic eu. Voi ce ziceți ? Dacă simțiți nevoia de mai multe imagini sau mai multe informații nu ezitați să comentați.
_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (6)

 • Vremea in Japonia • Calator 365

  |

  […] si anume înflorirea cireșilor. Dacă vrei să aflii toate amănuntele despre vacanța mea intră aici. În aprilie vremea este destul de capricioasă. A plouat mult mai ales în zonele muntoase ale […]

 • Maroc în Ianuarie • Calator 365

  |

  […] Maroc urcă vertiginos în topul vacanțelor mele și este undeva pe podium alături de Islanda și Japonia. Dacă veniți în Maroc și stați câteva zile, mergeți doar într-o zonă și vizitați-o pe […]

 • Despre mine - Calator 365

  |

  […] oricand cu un interes si mai mare decat prima oara. Cu siguranta cel mai mult mi-a placut in Japonia. Este locul unde as reveni cu placere in fiecare sezon, pe fiecare insula, in fiecare sat si in […]

 • Bilete avion » Calator 365

  |

  […] lungi atunci un motor de căutare este chiar indispensabil. De exemplu când am fost în Japonia am schimbat 6 avioane dus/întors de la 3 companii aeriene diferite. Dacă aș fi facut aceste […]

 • Recomandare cazare Tokyo » Calator 365

  |

  […] întors dintr-o incursiune fabuloasă în Japonia. Am scris totul despre această experiență aici. În Tokio am locuit la Hotel Via Inn Asakusa un hotel de trei stele care se află foarte aproape […]

 • Când înfloresc cireșii în Japonia ? » Calator 365

  |

  […] principalele scopuri a fost să vedem sărbătoarea Sakura a înfloririi cireșilor. Am scris aici despre întreaga experiență (ce am vizitat, ce orașe am văzut, ce am mâncat, cum am […]

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

 • 407.582 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.