Călător în Islanda

Summer in Iceland

Colcluzii preliminare

 • Cel mai bine este să ajungi în Islanda în lunile iulie-august când temperaturile ajung la peste 15 grade celsius. Iarna însă nu este frig așa cum ne-am aștepta și poți petrece câteva zile admirând aurora boreală la minimum -5 grade celsius.
 • Islanda este o țară scumpă. Banii se vor duce rapid pe mâncare, transport, excursii plătite. Noi am avut un buget total (cazare, transport, mancare) de 120-150 euro/zi.
 • Vestitul Ring – șoseaua care înconjoară Islanda are în jur de 1.500 de km. Teoretic o poți face în trei zile. Practic o să vrei să te oprești la fiecare 5 minute.
 • Vara soarele apune la 12 noaptea și răsare la 3 dimineața. Spectacolul apusului și răsăritului este incredibil și durează ore întregi. Noapte nu se face de loc. 
 • Recomand turismul la camping cu cortul și cu mașină lowcost închiriată. Trebuie să țineți cont însă că temperatura nu trece de 10 grade noaptea. Cel mai comod este însă turismul cu campere care este însă ceva mai scump. Campingurile sunt foarte dese și foarte bine utilate. Cazarea la hotel este foarte scumpă și hotelurile sunt destul de rare.
 • În Islanda vei merge pentru: peisaje deosebite (ca de pe altă planetă), cascade fantastice, vulcani (și tot ceea ce este legat de activitatea vulcanică, canioane, peșteri, crăpături, câmpuri de lavă), ghețari, faună sălbatică (sute de specii de păsări, balene, foci. cai), floră specifică verii arctice, drumeții pe munte.

Orcas-Iceland-Westamnn-Island
 • În Islanda nu vei găsi orașe medievale, catedrale, monumente istorice. În Islanda nu vei putea face baie sau plajă deși este înconjurată de ocean.
 • Excursiile firmelor locale sunt extrem de scumpe și de evitat.
 • Internetul este destul de rar și uneori cu plată. Acolo unde îl vei găsi gratuit sigur vor fi o grămadă de alți turiști care îți vor scădea viteza de navigare la zero. 
 • Vei găsi însă foarte multe hărți și ghiduri gratuite la birourile de informare turistice. Noi le-am găsit foarte folositoare. 
 • Simbolul Islandei este Pufinul o pasăre cu ciocul roşu care clocește în luna iulie pe insulă, în rest plutește pe ocean.
Puffin-Iceland
 • Islanda este o țară foarte sigură din punct de vedere infracționalitate. Nu vei avea nici o grijă cu privire la bunurile tale sau la siguranța personală.
 • Vei întâlni mult mai mulți turiști din întreaga lume decât localnici. Socializarea cu ei este foarte utilă cu privire la locurile frumoase de vizitat și alte genuri de informații.

Cum ajungi cel mai ieftin în Islanda ?
Iceland-bz-air

 • Noi am zburat cu WizzAir de la Budapesta – 200 euro bilet dus/întors + bagaje de cală. Cu toate că ne-a costat și drumul cu mașina până la Budapesta și parcarea la aeroport, tot am ieșit mai bine decât dacă zburam direct din București. Nu mai vorbesc că zborul era cu escală foarte mare. Din septembrie 2016 însă v-a fi mai ușor pentru că vor exista zboruri Wizzair București Budapesta la 24 euro.
 • Există însă zboruri foarte ieftine București-Reykjavik în jur de 100 de euro operate de Ryanair cu escală la Londra. Escala este însă destul de mare așa cum am mai spus.
 • Recomand ca alternativă o escală mai lungă la Paris, iar de acolo ajungi la Reykjavik cu 75 euro cu easyJet.
 • De asemenea poți sta câteva zile la Londra. De aici ajungi la Reykjavik tot cu 75 euro tot cu easyJet.
 • Dacă vrei să faci un mic shopping la Milano poți ajunge apoi Reykjavik tot cu 75 de euro to cu easyJet.

Cau bilet de avion Islanda

Ce am văzut ?
Iceland Google map

Harta Google a Islandei, cu steluțe adăugate un an întreg pe măsură ce mai aflam ceva de la televizor, de pe Instagram, de pe net, mi-a fost călăuză. Am folosit pentru navigare hărți Google offline pentru că aveam aceste steluțe ca repere, iar internetul era prea scump. 
Reykjavik
Catedrala din Reykjavik

Am urmat Ringul (șoseaua care înconjoară toată insula) de la sud către nord pornind din Reykjavik. Capitala se vizitează rapid. În câteva ore ai parcurs de mai multe ori centrul vechi cu case de pe la 1.500 din lemn colorate foarte viu. Treci de câteva ori pe lângă catedrala din centru în formă de navă spațială și zăbovești pe malul lacului cu păsări.
Frumusețea vine atunci când părăsești civilizația și te aventurezi către minunățiile de care știai sau care ți se ivesc la tot pasul.  În principiu dacă vezi semnul următor nu ezita și urmează-l.
Touristic-Place-sign-Iceland
O să încerc să enumăr cele mai importante frumuseți întălnite.

Gulfoss Waterfall Iceland
Cascada Gulfoss

Cascade

Ultima am declarat-o cea mai frumoasă.

Dynjandi-Waterfall-Iceland

Ghețari

 • Ghețarii pe care îî poți vedea sunt în sudul insulei și sunt limbi de gheață provenite toate din marele ghețar Vatnajökull ce poate fi străbătur pe jos în 40 de zile. Cea mai mare parte a gheții este în tonuri de gri pentru că este amestecată cu cenușă vulcanică. Se pot face excursii ghidate pe ghețari cu echipament și supraveghere constantă mai ales de aici.
Iceland Glacier
 • Lagunele ghețarilor sunt foarte spectaculoase și pot fi străbătute cu bărci cu motor. Laguna albastră este cea mai spectaculoasă. Noi am luat o asemenea barcă contra unei sume destul de mari (50 euro) dar merită, te simți ca un explorator polar.
Blue-Glacier-Lagoon
 • În zona Jökulsárlón  laguna se varsă în mare și aduce sloiuri de gheață imense pe plajă.
Jökulsárlón-Iceland

Vulcani

Islanda fiind la confluența plăcilor tectonice americană și europeană are o activitate vulcanică impresionantă. Vulcani mai noi sau mai vechi sunt peste tot. Iar tot ceea ce ne impresionează în Islanda se datorează într-un fel sau altul activității vulcanice permanente. Cea mai recentă erupție vulcanică a fost cea a vulcanului Eyjafjallajokull în 2010, care este destul de greu accesibil numai pe cărări montane.
Noi am văzut vulcanii KeriðHverfjallSnæfellsjökull și Eldfell de pe Insula Westmann.

Iceland Kedir Volcano
Vulcanul Kerid

Rezervații Naturale

 • Snæfellsjökull pentru care merită să vă lăsați o zi întreagă. Sunt de văzut faleze stăncoase superbe pline de păsări, faruri specifice islandeze, singura plajă cu nisip galben pe care am văzut-o în Islanda, peștera de lavă, coloane bazaltice hexagonale.
Þingvellir-Natural-Reservation-Iceland
 • Thingvellir aflată per Golden Circle în sud unde vei descoperi diverse forme de manifestare a lavei – canioane, crevase, peșteri. Se poate face snokerling în canioane. Cascada Öxarárfoss este foarte frumoasă.

Sunt mult mai multe rezervații naturale, evident, ce merită descoperite.

Canioane

Seljalandsfoss Canion
Noi le-am văzut pe cele de deasupra cascadei Seljalandsfoss din sud care este și în imagine și am mers cu mașina prin cel de la Ásbyrgi din nord.

Faleze

Reynisfjara
Cele mai spectaculoase pe care le-am văzut sunt la ReynisfjaraDyrhólaey, în sud în jurul localității Vik care este și ea la rândul ei foarte frumoasă, Hvitserkur în nord, în rezervația Snaefellsjoekull din vest. 

Orașe

Hofn-City-Iceland
Portul pescăresc Djúpivogur

Orașele sunt în general în jurul portului pescăresc. Sunt foarte mici și cochete. Au câteva case, un hotel, o benzinărie, un magazin și cam atât. Câteva din cele mai frumoase pe care le-am văzut sunt: Vik, HofnVestmannaeyjabær, Djúpivogur în sud, AkureyriHúsavíkSiglufjörður în nord, ÍsafjörðurGrundarfjörður în vest.

Ferme tradiționale


Traditional-Icelandic-Farm-Houses

Sunt case gen bordeie construite din piatră, acoperite cu pământ pe care crește iarba și care au fost locuite până în anii ’50. Acum sunt muzee. Se găsesc în multe locuri și de cele mai multe ori nu sunt închise. Sunt amenajate cu mobilier și decorațiuni și poți lăsa un bănuț într-o timpsie imensă plină cu bani de care nu se atinge nimeni. Cea de mai sus – Sell se află lângă cascada Svartifoss.

Alte obiective
Vestmann-Island-Iceland

 • Insula Westman care a stat 5 luni pustie datorită evacuării întregii populații din calea vulcanului Eldfell ce a erupt pe insula în anul 1973. Din fericire nu a murit nimeni. Aici am văzut balene ucigașe (Orci) vânând împreună cu pescărușii și Pufini (pasărea emblemă a Islandei). Pe insula se ajunge cu feriboatul de la Landeyjahöfn un port din sudul Islandei.
Geyser Iceland
 • Gheizerele sunt localizate destul de aproape de Reykjavik în așa numitul Golden Circle (o zonă foarte populară pentru densitatea de obiective turistice) cel mai mare dintre gheisere poate arunca apă clocototă la peste 100 m înălțime.
 • Lacul Myvatn din nord este foarte interesant prin diverse fenomene legate de activitatea vulcanică: câmpuri de lavă, formațiuni de lavă, peșteri cu apă termală, lacuri termale în care se poate face și baie, bird watching, merită petrecut cel puțin o zi în zonă.
Lake Mytvan Iceland
 • Fenomene geotermale deosebite am întâlnit la Hverarond lângă lacul Myvatn.
Hverarond-Iceland

Hverarond1
 • Drumeții pe munte. Munții Islandei nu sunt mai înalți de 1.000 de metri dar traseele sunt foarte spectaculoase.

20160709_102238

Vremea în Islanda
Vremea

 • Noi am ajuns pe 3 iulie și am stat până pe 13 iulie, prin urmare am ajuns în plină vară polară. Temperatura a ajuns uneori și la 19 grade și noaptea a scăzut și la 5 grade mai ales în nord. Am postat aici un grafic cu temperaturile anuale și alte informații despre vreme.
 • În toată această perioadă nu ne-a plouat deloc. În nord însă am prins niște nori foarte joși care udau totul în jur.
 • Nu am suferit de frig însă am venit pregătiți cu haine potrivite. De cele mai multe ori am umblat în polar sau în geacă de vânt (o geacă de navigație de la Decathlon). De multe ori le-am pus pe amândouă. De câteva ori am umblat şi în tricou cu mânecă scurtă și pantaloni scurți, dar foarte rar.
 • Vremea în Islanda este foarte schimbătoare. 

Cazarea
Campsite-Iceland

 • Prețul în camping se calculează de cele mai multe ori pe numărul de persoane. O noapte în camping variază între 7 – 10 euro/persoană
 • Campinguri sunt foarte multe mai ales în zonele cu obiective turistice. Nu trebuie să-ți faci griji că nu găsești. Nu mi s-a întamplat să merg mai mult de jumătate de oră până la un camping din momentul în care ne-am hotărât să campăm.
 • Campingurile sunt foarte bine dotate cu
  • dușuri (la care uneori plătești apa caldă cu 2 euro/minim 2 minute)
  • Internet care merge destul de prost mai ales cănd este multă lume conectată sau în unele cazuri chiar se plătește
  • Sală de mese / gătit – uneori încălzită
  • Curent electric care de cele mai multe ori se plătește cam 6 euro / noapte. Curentul electric este necesar mai mult pentru caravane. Poți însă încărca un telefon sau un acumulator la baie sau în sala de mese.
  • Locuri de luat masa afară
  • Locuri de făcut grătar (destul de rare)
 • Cazarea la Hotel costă minim 150 euro/noapte/cameră. Mai multe detalii găsiți aici.

Transportul în Islanda
Iceland-Transportation

 • Drumurile în Islanda sunt foarte bune, chiar dacă sunt și de macadam sau pământ. Pe Ring veți avea în proporție de 80% asfalt însă dacă vă abateți veți da de multe drumuri cu macadam. Acestea sunt foarte bine nivelate și se poate circula foarte bine pe ele. Atenție mare însă la viteză pentru că pot sări foarte ușor pietre de la voi sau de la ceilalți participanți la trafic.
 • Majoritatea podurilor au un singur sens. Trebuie să așteptați mașina din sens invers să treacă dacă a ajuns prima lângă pod.
 • Atenție mare la oi. Islandezii le cresc numai pentru carne și le lasă slobode tot anul. Așa că sunt semisălbatice și trec drumul destul de des.
Sheeps on the road Iceland
 • Se poate călători în Islanda și cu autobuzul în sistem Hop In / Hop out dar nu recomand pentru că este scump și autobuzele nu ating decât puține puncte interesante – cele mai turistice și implicit mai aglomerate.
 • Am văzut câțiva turiști călătorind pe jos și foarte mulți bicicliști. Nu mi se pare o soluție bună având în vedere că durata sejurului crește foarte mult și implicit costurile adiționale cu mâncarea și cazarea. De asemenea trebuie să țineți cont că Islanda are multe zone muntoase care se vor străbate foarte greu pe jos sau cu bicicleta. Când mergeți cu bicicleta trebuie să țineți cont și de vânt care bate constant și destul de tare.
 • Am văzut și motocicliști, dar foarte puțini, având în vedere că trebuie să pui motocicleta pe ferryboat. Cei mai mulți veneau cu ferryboatul din Copenhaga și erau olandezi.
 • Cel mai des se călătorește cu mașini închiriate de diverse dimensiuni în funcție de buget și destinație. Dacă vrei să ajungi pe drumurile interioare notate cu litera F și trei cifre ai nevoie neaparat de o mașină 4×4. Am auzit că o firmă poloneză închiriază mașini 4×4 la prețuri foarte bune.
 • Eu am închiriat de la rentalcars.com un Fiat Panda care, deși este foarte mic, a făcut față cu brio și ca putere și ca spațiu de depozitare. Am repetat însă greșeala cu asigurarea. Deși am făcut asigurare full, aceasta a fost între mine și site. Dacă se întâmpla ceva la mașină trebuia să plătesc paguba la firma de închiriere și apoi să recuperez eu banii de la site. Așa că recomand să nu bifați nici o asigurare pe site și să faceți una direct la firma de închiriere pe care o alegeți, chiar dacă e un pic mai scumpă, dar stați liniștiți așa. Am întălnit trei clujeni la întoarcere care sperau să recupereze cei 600 de euro plătiți pentru trei pietre luate în parbriz.
 Iceland Landscape
Traversare munți în zona fiordurilor de vest

 • La închirierea mașinii se poate plăti NUMAI cu un card de credit care trebuie să fie NEAPARAT pe numele șoferului principal.
 • La fel de des veți vedea campere care au marele avantaj că poți înnopta în orice parcare, gratis evident. Un alt mare avantaj este că ești ferit de vântul rece al nopții. Prețul lor este în jur de 180 de euro/noapte. În căutările mele preliminare am găsit mai multe firme care închiriază asemenea mașini:
 • Benzinăriile sunt destul de dese însă te sfătuiesc să nu treci de jumătatea rezervorului pentru că poți da de zone foarte mari pustii unde nu este nici o benzinărie.
 • La majoritatea benzinăriilor se poate plăti NUMAI cu cardul așa că trebuie să aveți mereu unul la îndemână

Mâncarea

Pescari in Arnarstapi Islanda
Pescari în orășelul Arnarstapi

 • La restaurant te va costa minim 50 de euro o masa cu supă, felul doi și o bere. Din cauză că am evitat restaurantele nu știu nici să existe vreo mâncare tipic islandeză.
 • Așa că am recurs la supermarketuri care se găsesc prin orașe, indiferent cât de mici sunt și unde te poți aproviziona cu 50 de euro pentru trei-patru zile.
 • În supermarketuri nu vei găsi decât bere de 2,5% alcool. Dacă vrei ceva mai tare am auzit că sunt pe undeva Convenient Store, deschise doar 2 ore la prânz, de unde poți lua o vodka sau un wiskey. Eu nu le-am găsit. Te sfătuiesc să cumperi tot alcoolul necesar din aeroport înainte de a pleca la drum. Eu nu am făcut așa și am cam suferit. Este şi mai ieftin fiind fără taxe.

Utile

Icelandic currency

 • Moneda islandeză este coroana (ISK) – 1 euro = 142 ISK
 • Limba islandeză are rădăcini anglo-germanice. Stai liniștit nu vei înțelege nimic din ce vorbesc ei, iar denumirile sunt imposibil de citit darămite de reținut.
 • Obiectivele turistice sunt marcate pe semnele de circulație cu o floare pe care te sfătuiesc să o urmărești de câte ori o vezi.
 • Veți putea plăti cu cardul în marea majoritate a locurilor
 • Am văzut automate de schimb valutar dar nu le-am folosit
 • Poliție nu există deloc nicăieri în afara Reykjavikului
 • Orice ți s-ar întâmpla ești sfătuit să suni la 112
 • Islanda are în jur de 300.000 de locuitori. 2/3 din ei locuiesc în capitală. Restul sunt foarte izolați la ferme și în orășele foarte mici
 • Vei merge ore întregi fără să găsești un orășel. Fermele sunt foarte rare și izolate
 • În Islanda nu crește nimic afară de iarbă care se recoltează de trei/patru ori pe an pentru animale. Am văzut foarte puțini copaci și marea majoritate erau plantați pe lângă case ca să țină de vânt
 • Islandezii trăiesc foarte bine în proporție de 80% din pescuit și din activități conexe pescuitului
 • În Islanda vei putea schimba păreri cu turiști din toată lumea însă foarte puțini vin din România. Poate cu ajutorul acestui articol vă veți face curaj să vă duceți. Merită tot efortul.

Concluzie finală

Evident că am făcut peste 3.000 de fotografii și filmulețe cu telefonul sau cu camera foto și îmi propun să fac articole separate cu fotografie și video pentru că merită savurate pe îndelete.
Am să las în continuare câteva imagini să pledeze pentru aventura în Islanda:
Jökulsárlón - Glacier Lagoon

Jökulsárlón – Glacier Lagoon

Snæfellsjökull Natural Reservation
Snæfellsjökull Natural Reservation


Hjörleifshöfði
Hjörleifshöfði


Hofn
Hofn

Myvatn Nature Baths
Myvatn Nature Baths


Sólheimajökull
Sólheimajökull

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss

Höfði
Höfði

Snaefellsjoekull National Park

Snaefellsjoekull National Park

Hverfjall Iceland
Hverfjall

Iceland Horses

Icelandic Ash Desert
Deșert de cenușă în estul islandei

Seals Westfjords Iceland
Foci în fiordurile de vest

Iceland by bicycle

Icelandic Sunset

MERGEȚI ÎN ISLANDA CĂ MERITĂ TOT EFORTUL

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (8)

 • Dimensiune bagaj Wizz Air » Calator 365

  |

  […] oară cu Wizz Air din Budapesta către Rejkiavik pentru aventura islandeză, despre care am scris aici. Impresia generală este foarte bună și am să repet experiența cu siguranță. Am să scriu […]

 • Bilete de avion dus-întors sub 20 euro » Calator 365

  |

  […] cu această companie prima oară anul trecut pe ruta Budapesta – Rejkiavik când am ajuns în Islanda. Pot să spun că avioanele Wizz Air arată cel mai bine dintre toate companiile lowcost cu care […]

 • Vremea în Islanda » Calator 365

  |

  […] fost în Islanda în iulie 2016 și puteți citi despre experiența mea aici. Iulie este cea mai caldă lună din an și am ales-o pentru că am fost cu cortul, însă nu se […]

 • De ce închiriez mașină de la Europcar prin rentalcars.com

  |

  […] Am închiriat mașina în recenta mea escapadă din Scoția și aș vrea să vă spun de ce închiriez mașină de la Europcar prin  Rentalcars.com. Mașina închiriată cu 50 de euro pentru trei zile m-a ajutat enorm. Pe site sunt oferte de la foarte multe firme de profil. Am încercat pe marea majoritate dintre ele chiar şi pe cele premium dar de niciuna nu am fost aşa de mulţumit ca de cei de la Europcar. Îi recomand cu căldură. Au preţuri foarte bune şi nu am petrecut mai mult de jumătate de oră la preluare. Predarea a durat câteva minute. Cu alte firme am avut experienţe destul de neplăcute. Vă sfătuiesc să nu închiriaţi maşină de la firme care nu au birou în aeroport pentru că era să pierd şi un avion în Zakynthos din cauza unei firme no name care m-a întârziat cu predarea vreo oră. Eu plătesc întotdeauna asigurare completă dar nu pe Rentalcars ci direct la biroul firmei de închiriere. Motivul este simplu dar îl afli numai când ajungi la acest birou. Dacă ai plătit asigurarea cu la Rentalcars ei sunt cei ce te vor despăgubi în cazul unei daune. Prin urmare vei fi obligat să plătești tu dauna celor de la care ai închiriat și apoi să îți recuperezi bani de la rentalcars.com. Neplăcut. Au pățit-o niște clujeni cu care m-am întâlnit în Islanda.  […]

 • Despre mine - Calator 365

  |

  […] O politica stupida de altfel. Sunt tari extrem de scumpe cum sunt cele din nordul Europei. In Islanda de exemplu am mancat o singura data la restaurant. Mi-a ajuns pentru 2 saptamani. In asemenea tari […]

 • Maroc în Ianuarie • Calator 365

  |

  […] în Maroc urcă vertiginos în topul vacanțelor mele și este undeva pe podium alături de Islanda și Japonia. Dacă veniți în Maroc și stați câteva zile, mergeți doar într-o zonă și […]

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

 • 336.991 vizite

Translate

SOCIAL