Fereastra Albastra Malta

Obiective turistice în Malta

Revelionul 2017 l-am petrecut în Malta. Cel mai plăcut lucru a fost că am putut sta în tricou marea majoritate a sejurului de 6 zile. Ne-am bucurat de soare, flori și nori pufoși cât de mult am putut. Baie nu am făcut deși erau câțiva curajoși prin apă. Dacă vreți să aflați când puteți face și plajă în Malta citiți articolul meu despre vremea în Malta.

Cauta City Break MaltaMalta Landscape

Noi am locuit în orașul Qwara la hotelul de 4 stele Santana pe care îl recomand. Capitala Valeta era la 15 minute de condus. Atenție în Malta se conduce pe stânga. Am închiriat mașină totuși și am condus pentru prima oară pe partea stângă a drumului. Nu a fost ușor, dar nu din cauza părții pe care conduceam ci din cauza numărului neobișnuit de mare de mașini și a drumurilor destul de proaste și înguste. Mașina închiriată nu a suferit decât o minoră pană pe care am rezolvat-o rapid la una din numeroasele vulcanizari ce se găseau peste tot. Închirierea mașinii a costat în jur de 30 de euro/zi inclusiv asigurarea full casco și vă sfătuiesc să faceți la fel pentru că excursiile cu firmele de turism locale sau românești (dacă a-ți venit cu una) sunt destul de piperate.  Eu închiriez mașini de pe rentalcars.com dar asigurarea o fac direct la firma de închiriere pentru că asigurarea de pe site se face cu site-ul și intrați într-o buclă din care puteți ieși păgubiți. În sensul că plătiți dauna la firma de închiriere și apoi vă recuperați banii de la site.
În Malta se vorbește malteza, o limbă cu sonorități arabe, din care nu înțelegi nimic, dar toată lumea știe engleză – care este limba oficială în școli și instituții și italiana, datorită apropierii de Sicilia. Insula este mică și obiectivele turistice sunt foarte aproape unul de altul. Insula este foarte aridă fără copaci, dar iarna când am ajuns noi toate lanurile sunt verzi și găsești o sumedenie de flori de primăvară alături de flori de toamnă sau de vară.

Obiective turistice Malta

Obiectivele turistice în Malta le-am categorisit astfel:
  • Orașe medievale
  • Temple megalitice
  • Plaje
  • Biserici și Catedrale
Toate acestea se regăsesc și în insula vecină Gozo pe care vă sfătuiesc să nu o ratați.

Old City Mdina Malta

Mdina

Mdina este un oraș cetate, fortificat, unde mai traăiesc încă câteva sute de oameni înghesuiți pe straduțele înguste, dar cu o priveliște superbă asupra insulei datorită poziției înalte pe o colină. Orașu se poate vizita în căteva ore și vă sfătuiesc să petreceți ceva timp în unul din restaurantele de aici pentru că sunt foarte cochete.

Mdina Malta

Mdina Malta

Ne-am plimbat pe aproape toate străduțele orașului fortificat, una pentru că nu sunt prea multe și a doua pentru că la fiecare colț descopeream ceva interesant.

Mdina Malta

Mdina Malta

Vă sfătuiesc să nu ocoliți catedrala din Mdina care este una dintre bisericile care m-a impresionat cel mai mult în Malta, deși trebuie să plătiți o taxă de intrare modică de vreo 4 euro.

Mdina Cathedral Malta

Am încheiat, hilar, cu poarta principală de intrare (sau ieșire:) în oraș.

Mdina Malta

Valeta

Capitala Maltei este un oraș fortificat impresionant ce merită vizitat pe îndelete. Îi puteți acorda chiar două zile fără probleme.

Valeta MaltaFortificațiile orașului se întind pe mai multe peninsule ce merită vizitate fiecare în parte.  Peninsula principală este cea mai mare și cea mai interesantă.

Valeta Malta
Am reușit să parcurgem pe îndelete pe jos și peninsula Senglea care oferă priveliști superbe, mai ales la apus când am ajuns noi.

Valeta, Senglea, Malta

Valeta, Senglea, Malta

Valeta, Senglea, Malta

Tot aici am reuși și una dintre puținele poze la lumina albastră din sejur.

Valeta, Senglea, Malta by night

Una dintre cele mai frumoase priveliști din Valeta este asupra Marelui Port care înconjoară oraşul. Merită să faceţi şi o plimbare cu barca sau vaporașu’, pe care noi am lăsat-o pentru data viitoare. (Un obicei mai vechi, de a lăsa motive de revenire.)

Valeta Grand Harbour

Valeta Grand Harbour

Valeta Grand Harbour

Catedrala din Mosta

Este al doilea loc unde am făcut o poză la lumina albastră reușită fără trepied pentru că Samsung Galaxy S7 pe care îl folosesc acum stă mult mai bine la poze pe lumină slabă decât vechiu S5. Catedrala este impresionantă atăt pe dinafară căt și la interior fiind una dintre primele biserici din lume ca mărime a cupolei.

Mosta, Malta Cathedral


Templele Megalitice

Au o istorie foarte veche în Malta. Multe dintre ele sunt datate cu 2-3 mii de ani înainte de Hristos și cel puțin pe mine mă fascinează asemenea vestigii. Pentru cei mai puțin interesați de preistorie vor părea un mănunchi de pietre foarte vechi dispuse în diverse forme și susținute de schele ca să nu se prăbușească. Intrarea este în jur de 10 euro la oricare din ele așa că gândiți-vă bine înainte de ale vizita.

Cel mai frumos mi s-a părut cel de pe insula Gozo denumit tal-Ggantija.

Megalithic temple Malta, GozoAceste temple au avut în special caracter religios dar cele mai multe dintre ele erau amplasate în funcție de solstițiu și de modul cum pătrunde lumina soarelui către altar. Redau alte câteva imagini de la templul Hagar Qim din Malta.După cum se vede templul este protejat cu o prelată împotriva intemperiilor, lucru care se întămplă în marea majoritate a cazurilor cu aceste temple preistorice.

În imaginea de mai jos se vede și modul de amplasare strategic al templului aproape de apă.

Pe mine m-a impresionat foarte mult forma figurinelor găsite în aceste temple pe care le consider o formă primitivă de artă care îmi place foarte mult.


Mi-am cumpărat ca amintire și câteva reprodiceri după asemenea figurine.Observați dimensiunea figurinelor din imagine de sus. Mă gândesc numai la uneltele cu care au fost prelucrate. Este adevărat că marea majoritate sunt făcute din calcarul care se găsește peste tot în insulă și care este foarte ușor de prelucrat … dar cu ce ? Acum 5.000 de ani.
Balzan

Balzan este unul dintre orășelele pe care nici măcar nu le aveam pe listă dar care ne-a plăcut foarte mult. L-am descoperit din întâmplare, așa cum se întâmplă de obicei cu locurile minunate și am revenit chiar de două ori aici. Este un exemplu foarte bun de arhitectură tipic malteză și străduțele mici din Hal Balzan (Hal însemnând centru în malteză) sunt foarte plăcut de străbătut la pas.


Balzan City Malta

Mai jos aveți o imagine din parcul din oraș care este destul de mare și care cu siguranță vara este minunat.Mașinile vechi de teren gen Land Rover sunt foarte comune în Malta pentru că așa cum am spus drumurile nu sunt foarte bune și există de asemenea și foarte multe drumuri neasfaltate. Iar pantele unora dintre șosele sunt foarte abrupte. Motive nenumărate de a avea o asemenea mașină.Coasta malteză

Coasta malteză este destul de abruptă și destul de înaltă. În diverse locuri se găsesc formațiuni săpate de valuri și de vânt precum Grota Albastră de mai jos.Coasta este de asemenea străjuită de peste 17 turnuri de apărare construite undeva în secolele 16-17 din aceeași piatră galbenă calcaroasă care este materialul principal de cosntrucție pe insulă.Mai jos vedem un golfuleț cu apă turcoaz numai bun pentru băile din timpul verii. El se află aici.Plaje sunt puține. Mai jos vedeți plaja cu nisip galben-roșiatic din Golden Bay. Ne-am băgat picioarele în apă chiar și în decembrie. Apanu avea mai puțin de 15 grade celsius. Vara cred ca este superb aici.

Așa cum spuneam mai înainte mi-au plăcut enorm cele două vizite pe insula Gozo. Pe insulă se ajunge după o cursă de 1/2 oră cu ferryboat-ul ce merge din jumătate în jumătate de oră de dimineața până seara târziu. Biletul pentru 1 persoana este 6 euro și pentru mașină tot la fel. Plata se face la întoarcere 🙂Intrarea cu mașina în ferryboat se face prin botul acestuia care se ridică ca să lase mașinile să intre.
Insula Gozo

Este foarte mică în comparație cu insula Malta, dar este foarte cochetă, mult mai puțin umblată de turiști. Nouă ne-a plăcut așa de mult că am revenit și a doua zi aici. Prima impresie când ajungi pe o insulă este portul care în cazul lui Gozo este foarte animat și foarte pitoresc.

 

Catedrala din Gozo oferă ocazia unică de a te sui pe cupolă și a avea o privire de ansamblu asupra insulei.O plimbare până la Fereastra Albastră este absolut necesară având în vedere că se presupune că se va surpa în următori 6-7 ani.De lângă fereastra albastră am luat o bărcuță ce ne-a purtat dintr-o mare interioară printr-o crăpătura de peste 70 de metrii în stâncă pe mare de unde am văzut alte peșteri săpate de valuri în stânca falezei. Am filmat tot și o să revinc u filmultețul cât de curând. Redau însă mai jos garajele bărcilor de pe marea interioară care mi s-au părut foarte pitorești.Capitala insulei Gozo se află la Victoria, un orășel mic cu un centru vechi foarte viu. Cetatea din Victoria se vede de peste tot din insulă pentru că se află pe o colină destul de înaltă. Se poate vizita fără nici o taxă. Plimbarea pe zidurile cetății oferă priveliști superbe în toate direcțiile.Și aici în Victoria traficul este infernal. Una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă chiar mai frumoasă decât plajele din Malta se numește Ramla Beach

Ramla Beach Gozo, Malta

Un loc interesant este denumit Salt Pans și aici sunt săpate artificial mici piscine pentru colectarea sării.Una dintre cele mai frumoase biserici din Gozo se numște Ta Pinu și m-a impresionat ca arhitectură dar mai ales ca amplasare.În concluzie vacanța în Malta a fost foarte interesantă și mai ales relaxantă. O recomand tuturor.

Dacă am uitat câte ceva nu ezitați să mă contactați. O să vă răspund imediat.
_________________________________

Poze inedite din calatoriile mele am pe Instagram INTRA AICI.

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

calator365.ro

Urmariti calator365.ro pe Facebook.

Comments (2)

Comments are closed

Contact

Facebook
Email

Statistici blog

  • 408.861 vizite

Translate

SOCIAL

Vrei să primești un e-mail de căte ori scriu un articol?

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.